Rydström: ”Drömde mardrömmar om att bli petad”

Författare:
Uppdaterad: 11 oktober, 2013

KB lir mot Oster
Henrik Rydström är något av ett unikum inom svensk fotboll. Eller ja – nästan till och med inom världsfotbollen. I tjugo år har han representerat Kalmar FF och med det är han sexa på listan över de spelare i världen som spelat för samma klubb längst, slagen av bland andra Ryan Giggs och Francesco Totti. Men hur kommer det sig att den ettrige innermittfältaren blivit kvar i den småländska klubben så länge?

– Det är rätt många faktorer. Jag har haft förmånen att bli uppskattad för mitt fotbollsspel. Blir du inte det och inte får spela kontinuerligt så kan du vara hur lojal som helst, men då är det ingen jävel som stannar så länge. Sedan har jag också ett jäkla trygghetsbehov. Jag flyttade hit när jag var 16, och när jag väl kände mig hemma i Kalmar blev det viktigare för mig att känna glädje och trygghet där jag var och spelade fotboll, än att kanske flytta till en annan klubb och ha den där inskolningsperioden igen – tappa två år av fotbollslivet, säger Henrik Rydström.

En annan anledning mittfältaren pekar på är att när han var i sin åldersmässiga peak som fotbollsspelare, när man är som mest intressant, låg Kalmar FF i division 2. När laget senare gick upp i Allsvenskan förlängde Rydström och med det var han, som han själv beskriver det, ”förbrukad”. Och efter det har det aldrig varit aktuellt att flytta.

– Jag fick problem med ryggen under en period säsongen 2000. Jag tränade inte fotboll på lång tid utan kom tillbaka först i april året efter. Då funderade jag lite och sonderade terräng, men skadefrånvaron blev som ett break från Kalmar FF. Och när jag kom tillbaka hade jag fått en nytändning som jag fortfarande lever på, och det är 13 år sedan.
– Jag hade en agent säsongen 1999 som kom med förslag från vissa klubbar. Jag sa att det fick inte vara några klubbar i Serie B eller någon andraliga, utan helst La Liga eller Premier League, och inte heller några andra svenska klubbar. Han poängterade att jag inte ens hade spelat i landslaget. Så vi kom inte längre utan sa upp det samarbetet.
– I och för sig var AIK intresserade 2008, men det har aldrig gått så långt att det har blivit något konkret. Antingen har jag förlängt innan mitt kontrakt gått ut eller så har Kalmar FF sagt till mig att du förlänger, annars blir vi arga och då har jag förlängt, säger Rydström med ett leende.

Efter den nuvarande säsongen går Rydströms kontrakt ut, och än så länge har Kalmar FF bara aviserat att de avvaktar innan de lägger fram ett erbjudande. Men är karriären över om erbjudandet aldrig kommer?Intervjusit

– Ja, dels har jag svårt att se mig själv varva ner och spela i division 4 eller något sådant, eller ens division 2 för den delen, och dels har jag svårt att se mig i ett annat elitlag. Då är det slut med fotboll så får jag spela tennis mer kontinuerligt.

Under årets säsong fick Henrik Rydström spela de tre inledande matcherna. Därefter valde Nanne Bergstrand att ta trotjänaren åt sidan. Mittfältaren blev petad under en stor del av säsongen – något som höll på att ta knäcken på honom.

– Jag har ju vetat att det skulle bli så. Jag har vaknat på nätter och drömt mardrömmar att jag inte skulle vara förstaval längre och att Nanne skulle ha tröttnat på mig. Det har jag drömt i många, många år. Så har man gått och bävat sig för det här och sedan blev det till slut att han ställde mig åt sidan.
–  Jag märkte då hur man i staden och i vår publik plötsligt blev så välvilligt inställd till laget. Och jag kände att mycket var riktigt gentemot mig. Jag förstod väl de där mekanismerna att man blir trött på någon till slut. Det är klart att man till slut tycker: ’fan kör in någon annan’. Speciellt eftersom att jag har mycket åsikter och är lite kontroversiell, så blir det väl att folk stör sig på det.
– Plötsligt tyckte folk att allt vi gjorde var fantastiskt, så jag satt och blev rätt halvbitter under en period. Jag kände att jag har lagt ner hela min själ och det här är tacken. Jag grubblade mycket och hade det tungt och jobbigt. Men jag kom fram till att jag gillar att spela fotobll. Även om jag var förbannad på Nanne och fortfarande tyckte att jag var bra så gick jag ner på träningarna, gjorde det bra. När jag fick hoppa in gjorde jag det bra. U21-match på en konstgräsplan i skitväder i april? Inga problem.

Sedan Rydström tagit tillbaka sin plats i startelvan började resultaten även bli bättre och bättre. Laget höll flera nollor på raken och tog flera viktiga poäng.

– Det var lite det som gjorde mig bitter. Det kändes som att man var förbrukad och att folk tyckte det. Då tyckte jag att jag såg saker i vårt spel där jag hade kunna tillföra. Tyvärr är det så att det krävdes att laget åkte på några nitar, att man underpresterade, för att det skulle bli liksom: ’okej, vi får sätta in honom igen, den här tråkiga jäveln’.
– Det jag kunde tillföra var stabilitet. Jag kände också att lagkamraterna tyckte om att ha mig i laget. Jag har erfarenhet. Jag har varit i situationerna tidigare och får inte panik, jag kan någonstans göra de andra bättre. Jag inbillar mig väl att det har synts lite i prestationerna.Klart rep2
– Vi har släppt in väldigt lite mål generellt, men extremt lite de matcher som jag har spelat. Sen kan det vara tillfälligheter. Men jag har i alla fall boostat mig själv med att jag ger lite stabilitet åt laget. Det är rätt skönt att ha med sig när någon kommer och pratar om hur härligt det är med alla unga spelare. Jo, men… Det är härligt med unga spelare, men det ena utesluter inte det andra.

Efter så många år i klubben har Rydström varit med om det mesta. Han har varit med hela resan från dåvarande division 2 upp till Allsvenskan, guld i Svenska Cupen och så småningom även när laget blev svenska mästare 2008. Och självfallet har det allsvenska guldet en speciellt plats i hans hjärta.

– Vi gick upp i Allsvenskan som nykomlingar 2004. Sedan blev vi bara bättre och bättre. Det laget som till slut vann hade präglats ihop under många år. Det var inte direkt att vi var världens bästa polare i laget, men vi tänkte likadant och hade gemensamma erfarenheter. Då var det rätt enkelt i motgång att bara skruva på rätt skruvar.
– Men det var cupguldet 2007 som innebar att vi sprängde de mentala barriärerna – vi vann något. För oss och för Kalmar som stad och förening innebar det att man förstod att det går att vinna. När vi sedan gick in i 2008 kände vi att vi hade kvalitéer i laget.
– Det fanns en bra grundtrygghet. Oavsett vilka vi mötte så visste vi att om vi gör våra saker bra kommer vi skapa så många chanser att sannolikheten att vi vinner är gigantisk. Och så var det ju.

Svenska mästare till trots så fanns det ändå lite kvar att önska för, den inte alltför hårfagra, innermittfältaren, som menar att laget hade kunnat bli det första allsvenska laget sedan Helsingborg i Champions Leagues gruppspel..

– Det är inte så mycket upp till oss spelare, men jag hade önskat att vi hade kunnat behålla några spelare till efter den säsongen. Inför säsongen ’09 försvann fem startspelare och under året försvann Rasmus och David Elm. Jag tror att vi hade kunnat ta oss in i gruppspelet i Champions League med det laget vi hade ’08. Med tanke på vår erfarenhet och vårt sätt att spela. Men tyvärr blev det inte på det sättet, och det lämnades någon form av vakuum efter det, säger Rydström eftertänksamt.