Sommarrean på sydkusten

Författare:
Uppdaterad: 10 augusti, 2014

Gareth Bales moderklubb har nu håvat in så mycket pengar från spelarförsäljning att de i princip hade kunnat köpa tillbaka honom. Men med en vecka kvar till säsongspremiär lever Koemans gäng farligt.

Southampton har varit ett lätt byte för klubbar med starkare position i näringskedjan. Särskilt Liverpool har dragit nytta av att det finns stor talang för rimliga (nåja) summor tillgängliga. Strax under 90 miljoner pund har klubben sålt Luke Shaw, Adam Lallana, Rickie Lambert, Dejan Lovren och Callum Chambers för, och hade Morgan Schneiderlin fått bestämma hade han varit nästa spelare att söka lyckan någon annanstans.

Pengarna brinner i fickan
Lite skämtsamt Twittrade nye managern Ronald Koeman en bild att det var dags för träning. Bilden visade en öde fotbollsplan. Trots att ägaren Katharina Liebherr och ordförande Ralph Krueger var noga med att påpeka att det minsann inte skulle säljas några tongivande spelare har en och annan försvunnit ut genom dörren. Southamptons stora misstag var dock att inte säkra ersättare när de såg vart det barkade. Graziano Pellé och Dusan Tadic har värvats in från Eredivisie, man har lånat Saphir Taider från Inter och det sägs att Fraser Forster är på gång. Men augustimånaden springer iväg obehagligt fort för Saints och ju längre tiden går desto svårare blir det att plocka in nya spelare. Det faktumet att hela fotbollsvärlden känner till att Southampton sitter på en rätt saftig skattkista gör också att priserna kan trissas upp rejält. Det kan faktiskt ligga en köpande klubb i fatet att ha en stor summa pengar som brinner i fickan. Tottenham statuerade ett fint exempel förra sommaren hur man på ett mindre lyckat sätt kan spendera en miljard.

Koeman har satt ner foten
Mitt i all denna uppståndelse ska det inte glömmas bort att hela Southamptons affärsidé går ut på att just sälja egenutvecklade spelare dyrt. Visserligen kan det tyckas att det har gått lite för långt när en halv startelva med idel nyckelspelare säljs, men nu har Koeman satt ner den berömda foten. Trafiken kan inte endast vara enkelriktad längre och det har Morgan Schneiderlin fått höra. Fransmannen tog till spelarnas vassaste vapen i de här lägena. Sociala medier. En tweet senare och det var allmänt känt att Schneiderlin inte var helt tillfreds med tillvaron på sydkusten.

Skärmavbild 2014-08-10 kl. 14.00.12

Akademin måste leverera
Klubben hoppas nu att den akademi som har fostrat Gareth Bale, Theo Walcott och Luke Shaw ska leverera igen. De har visserligen knappt något val. De inhemska talangerna måste ta kliv den här säsongen för att inte riskera ett platt fall. På många sätt har Saints blivit Englands motsvarighet till La Masia (Barcelonas berömda plantskola) och spelare som Sam Gallagher, James Ward-Prowse, Harrison Reed och Matt Targett ska det hållas ett öga på. Även om de har fått bra betalt för sina guldklimpar så börjar det brinna i knutarna för Koeman, och att investera ett för stort förtroendekapital för talangfulla men oprövade spelare vore direkt naivt. För Koeman gäller det nu att hitta både kvalité och kvantitet på spelarfronten, annars kan det bli en väldigt jobbig säsong för Southampton.

Inläggsfoto: Colin Smith/Geograph.org.uk. Licens: Creative Commons