Southampton är att räkna med

Författare:
Uppdaterad: 12 januari, 2015

Efter att ha förlorat en rad nyckelspelare i somras var det många som trodde att Southampton skulle få det svårt att upprepa förra säsongens succé. Degradering var inte helt otänkbart enligt många experter. De kunde inte haft mer fel.

När vi begrundar tabellen efter mer än halva säsongen spelad hittar vi Southampton på tredjeplatsen. Hur kan ett lag som har varit utdömt av allt och alla kriga i toppen av världens kanske tuffaste liga?

1. Ronald Koeman
Som sagt, Southampton gick bra redan förra säsongen, och även om laget förlorade ett gäng nyckelspelare så fanns där fortfarande en hel del kvalité kvar i truppen. Koeman förvaltade inte bara den existerande truppen på bästa sätt, utan plockade även in nyförvärv som har förbättrat laget. Dusan Tadic, Graziano Pellé, Ryan Bertrand har visat sig att vara extremt lyckade tillskott till truppen, för att bara nämna några. Men det är inte bara på spelarsidan som Koeman har präglat laget. Den taktiska biten gör Southampton bättre än många andra, ja bättre än alla faktiskt, vilket leder oss till nästa punkt.

2. Försvarsspelet
Morgan Schneiderlin är säkerligen ett namn som figurerar på många storklubbars önskelista. Det är ingen slump. Han bildar tillsammans med Victor Wanyama ligans mest effektiva mittfältssköld. Där, om vi ska hårdra det en smula, Schneiderlin är hjärnan och Wanyama är musklerna. Southampton har släppt in minst mål i hela Premier League. Alltså mindre än serieledarna och Mourinho-ledda Chelsea. José Fonte och Toby Alderweireld är stabila i mitten, och man har en av ligans finaste ytterbackar i Nathaniel Clyne. Men framförallt imponerar det kollektiva försvarsspelet, alla drar sitt strå till stacken. Man anfaller som ett lag, och försvarar som ett lag.

Anfallsspel är traditionellt mer iögonfallande än effektivt försvarsspel. Men hur vinner man titlar? Hur går man långt i turneringar? Jo, genom att ha ett bra försvarsspel. José Mourinho vinner (nästan) alltid ligan där han huserar. Okej att han alltid har hand om storklubbar och han tenderar att spendera en hel del pengar för att nå sitt mål, men han kan sannerligen den alltmer svårbemästrade konsten att bygga ett fungerande kollektivt försvarsspel. Southampton kommer inte vinna några titlar, den här säsongen åtminstone, men deras defensiva förmåga kommer att ta dem långt.

3. Spelarna
Om managern Koeman nämns i sammanhanget bör även spelartruppen i Southampton få ros. För även om holländaren har fått det hela att fungera så har i princip varje spelare som han har använt sig av presterat på topp. Vem kunde ana att José Fonte skulle räknas som en av ligans bästa mittbackar? Eller att Dusan Tadic hade en så magisk vänsterfot? Även om många akademispelare försvann i somras så finns det ett gäng kvar. James Ward-Prowse känner vi till, men Harrison Reed och Lloyd Isgrove är två av de färska egna produkterna som har fått chansen i år. Koeman har satt ramverket och spelarna får hela apparaten att fungera.

På många sätt hade det varit bra för fotbollen om Southampton lyckades ta sig till Champions League, och som det ser ut i dag så blir det allt svårare att se varför de inte skulle kunna lyckas.

Inläggsfoto: Colin Smith/Geograph.org.uk. Licens: Creative Commons