Steve Gerrard, Gerrard

Författare:
Uppdaterad: 17 maj, 2015

Igår gick han för sista (?) gången genom den berömda tunneln och ut på Anfields gräsmatta som en Liverpoolspelare. Igår tog han farväl till den publik som har fått se legend efter legend ta på sig Liverpools röda tröja, och Steven Gerrard är utan tvekan en av de största.

Det hördes några rader av ”Have you ever seen Gerrard win the league?” från de tillresta Palace-supportrarna. Det dog ut tämligen fort, för gårdagen präglades av ett unisont, känslosamt farväl av en spelare så stor att hela fotbollsvärlden stämde in i hyllningskören. Om vi ska till den något trötta övningen att dela in den engelska fotbollen i pre- och post Premier League, är han Premier Leagues bästa mittfältare någonsin? Kanske inte. Men han har tveklöst den som har betytt allra mest för sin klubb. Han har varit mer än bara en spelare och en kapten för Liverpool FC. Steven Gerrard har varit centralfiguren i Liverpools strävan att slå sig in i världseliten igen.

Ingen medalj i världen
De som har hånat och raljerat Gerrard över den där Premier League-titeln han aldrig fick, insåg under hyllningarna själva anledningen till att han har tackat nej till Real Madrid, AC Milan och Chelsea. Klart det hade varit snyggt med en medalj till i prisskåpet där hemma, men när han reflekterar över sin karriär är jag övertygad om att han hade gjort samma val igen. Titlar och ära är inte allt, för hade jag varit Steven Gerrard hade ingen medalj i världen kunnat mäta sig med den kärlek och respekt som varenda Liverpoolsupporter på jorden känner inför sin kapten.

Nästa säsong kommer det att sjunka in. För supportrarna, för spelarna i Liverpool, för den sittande managern. Det kommer inte finnas en Steven Gerrard att luta sig tillbaka mot, han kommer inte att vara där på träningarna och kräva maximalt av varje deltagare, eller avlasta managern som ledare för sin klubb. Han personifierar klubben och staden Liverpool som ingen annan.

”What Steven Gerrard has given to this city, the politicians have not given to this city. He is Liverpool.” – Brendan Rodgers

Unik typ av spelare
Steven Gerrard vann aldrig ligan med Liverpool, och visst var det ödets ironi att just han halkade och såg sin ligatitel rinna honom ur händerna, där på Anfield för drygt ett år sedan. Men trots briljans från Suarez och Sturridges formkurva så hade Liverpool inte haft ett guld att förlora utan Steven Gerrard. Han har alltid haft en förmåga att kliva fram när det som bäst behövs. Målet mot Olympiakos i Champions League eller mot West Ham i en FA-cupfinal visar varför han är den han är. Hans Liverpool är uträknade, med kniven mot strupen, och då finns det en typ av spelare som kliver fram. Steven Gerrard är en sådan spelare och har alltid varit en sådan spelare.

Som supporter av ett annat lag kan jag intyga att Steven Gerrard dels alltid varit en obehaglig motståndare, men Gerrard är också en motståndare som jag alltid har hyst den största av respekt inför. Det är nog den största komplimangen jag kan ge honom.

Bill Shankly, Kenny Dalglish, Ian Rush, Steven Gerrard. Han är i fint sällskap, då många otroliga spelare och ledare har haft Anfield som hemmaborg. Är han störst? Det är nog för tidigt att dra de slutsatserna ännu. Men klart är att han aldrig kommer att glömmas bort och att han kommer att ha en stor plats i alla Liverpoolsupportrars hjärtan, och även i många andras. För Steven Gerrard är verkligen den man som The Kop sjunger om:

”Steven Gerrard is our captain. Steven Gerrard is a red. Steven Gerrard plays for Liverpool, a scouser born and bred.”

Inläggsfoto: Ruaraidh Gillies/Wikipedia (Creative Commons)