Svensk drömelva genom historien

Författare:
Uppdaterad: 30 december, 2015

I några år nu utan några framgångar med landslaget är det lätt att blicka tillbaka och bli nostalgisk. Tänk vilka spelare vi ändå har producerat för att vara ett så litet land. Visst, Finland har haft Litmanen och Hyypiä, Danmark hade Laudrup och Norges framtid ser ljus ut med Ødegaard. Men Sverige är den tveklöst största fotbollsnationen i norden och därför är det tungt när man inte har fått uppleva ett VM-slutspel sedan 2006. Vi tog oss ju som bekant dock till EM i Frankrike till nästa sommar, och för att lätta upp stämningen tog jag mig tiden att skriva en svensk drömelva genom tiderna. Även om jag själv inte har upplevt flertalet generationer i landslaget så vet man ändå vilka som varit stjärnor tidigare, vilka spelare som lyfts fram som svenska legendarer. Här är min 3-5-2 uppställning.

Sverige supportrar
Vilka spelare som de svenska fansen uppskattat mest genom åren förblir en svår diskussion. Foto: Shutterstock

 

Målvakt

Här väljer jag Kalle Svensson, också kallad Rio-Kalle. Han är den enda landslagsman som tagit medalj i samtliga stora mästerskap han spelade (två VM-slutspel och två Olympiska spel). Som störst var han på 50-talet och vaktade buren när Sverige tog silver på hemmaplan 1958. Thomas Ravelli skulle också kunnat gå in här, men eftersom han precis som Magnus Hedman och Andreas Isaksson aldrig känts helt stabila så väger Kalles meriter tyngre vid målvaktsposten.

 

Backlinjen

Sverige har aldrig varit speciellt kända för sina offensiva och moderna ytterbackar, så istället säkrar jag upp med en trebackslinje fylld av mittbackar. Här blir det svårt att välja, för kvalité finns i överflöd. Först in i laget går Glenn Hysén, en man som efter sin fantastiska match mot England köptes till Liverpool och vart en viktig kugge i försvaret. Jag väljer även att ta in Olof Mellberg, som länge var kapten i Aston Villa och som dessutom kanske var Sveriges absolut viktigaste spelare i över ett årtionde. Sista platsen går till en visserligen skadedrabbad, men ändå väldigt talangfull Patrik Andersson. Han sköt Bayern München till en ligatitel innan han som första svensk någonsin fick äran att representera Barcelona. På bänken hittar vi Roland Nilsson, Joakim Björklund och fyndet Andreas Jakobsson.

 

Mittfältet

De framgångar svenska landslaget har grundas till stor del på vårt kollektiv och förmågan att jobba som ett lag. Grovjobbare har vi gott om genom historien och som ”sweepers” i denna elva har jag plockat ut både Klas Ingesson och Stefan Schwarz från 94-gänget. Två slitvargar som inte går av för hackor. När vi ändå pratar om kollektivet så finns det även där en stor anledning till varför jag spelar Niclas Alexandersson till höger på mittfältet. Med över 100 svenska landskamper så har han vart uppskattad av många tränare genom åren tack vare sitt hårda jobb på kanten. Detta ger också plats för en mer irrationell spelartyp till vänster, och trots många bra alternativ väljer jag att spela AIK-ikonen Kurre Hamrin här. Experter är eniga om att Hamrin är en av få spelare som även skulle ha klarat sig bra även i dagens fotboll. I den släpande rollen bakom anfallarna finns det inga tvivel om att superstjärnan Tomas Brolin går in som ett stort utropstecken i denna elva. Mittfältsalternativen till truppen är många och bland mitt urval hittar vi Tobias Linderoth, Jonas Thern, Fredrik Ljungberg, Christian Wilhelmsson, Anders Limpar, Kim Källström, Anders Svensson och Glenn Strömberg.

 

Anfallet

Zlatan Ibrahimovic är bästa målskytten genom tiderna och går in ganska ohotat på topp tillsammans med ett annat gammalt Milanproffs i Gunnar Nordahl. Nordahl är anfallaren med bäst målsnitt (1,30) och går därför före Henrik Larsson. Andra vassa alternativ att slänga in under slutminuterna är Martin Dahlin, Kenneth Andersson och Marcus Allbäck.

 

Detta ger elvan:

sverige

Hur ser din egen elva ut?