Sverige fick en mardrömsgrupp i EM

Författare:
Uppdaterad: 13 december, 2015

I går lottades grupperna till sommarens EM. Hur det ser ut för Sveriges del? Det blev en mardrömsgrupp.

Efter att Gianni Infantino och co. avslutat lottningen i går stod det klart att Sverige ställs mot Belgien, Italien och Irland i sommarens EM. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Det ögonbrynshöjande var dock bredden på åsikterna. Medan vissa likt Erik Niva hävdar att hela EM-slutspelet hänger på öppningsmatchen mot Irland är andra av samma åsikt som Daniel Kristoffersson. Det vill säga att det var en bra lottning för Sveriges del. Undertecknad? Jag går på samma spår som Erik Niva och Olof Lundh – det vill säga att Sverige hamnade i en mardrömsgrupp.

Ja, det kunde ha blivit ett snäpp värre. Belgien skulle kunna vara Tyskland eller Spanien, Irland skulle kunna vara Turkiet. Det är dock mest formaliteter. Lottningen kunde inte ha varit särskilt mycket värre för svensk del, den skulle däremot kunnat vara bättre på många olika sätt och vis.

Zlatan Ibrahimovic Sverige
Zlatan Ibrahimovic och gänget kunde fått en betydligt bättre lottning. Foto: Football.ua/Wikipedia (Creative Commons).

Utan chans mot Belgien – redan 2014

Från den första seedningsgruppen hamnade vi som sagt tillsammans med Belgien. En titt på experters bloggar och krönikor samt supportrars åsikter på sociala medier och i kommentatorsfält visar på ungefär samma sak. Belgien är en svår, men ingen omöjlig, motståndare för svensk del. Vi pekar ut svagheter här och där och försöker finna argument för att ett kryss trots allt är i princip lika rimligt som en förlust. Så är det givetvis inte.

Även om Belgien enbart deltagit i ett mästerskap sedan VM 2002 faller argumentet om mästerskapsrutinen fort. Det var ju trots allt i VM för ett och ett halvt år sedan som de var med. De hade samma förbundskapten och i princip samma trupp. Belgien har numera hunnit få den, ofta, nödvändiga mästerskapsrutinen.

Inför just VM 2014 möttes Sverige och Belgien i en vänskapsmatch på Friends Arena. Då hade svenskarna ingen chans överhuvudtaget. Ett och ett halvt år senare har Belgien blivit ännu bättre. Det är trots allt världsettan på FIFA:s världsrankning som Sverige ska möta i sommar.

belgien landslag
Belgien har, enligt FIFA;s rankning, världens bästa landslag. Foto: Erik Drost/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Medan Sverige har en världsstjärna i Paris Saint-Germain, en petad ytterback i Borussia Mönchengladbach och därefter enbart spelare i ytterst mediokra klubbar innehåller Belgiens trupp spelare från Manchester City, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Roma, Barcelona, Atlético Madrid, Manchester United och Napoli. Med andra ord: En svensk poäng vore en skräll – av stora mått.

VM-fiaskot är en nackdel för Sverige

I den andra seedningsgruppen var det egentligen enbart en sak som betydde någonting, få inte Italien i samma grupp. Övriga lag som fanns med i potten är trots allt gäng som är överkomliga för ett svenskt landslag, länder där resultatet skulle kunna bli vad som helst. Italien? De är någonting annat.

Visst, italienarna har inte ett stjärnspäckat landslag fullproppat med världsstjärnor som i början av 2000-talet. Okej, de har blandat och gett på senare år. Förbundskaptenen Antonio Conte byggde en italiensk segermaskin med ett Juventus som inte var särskilt stjärnspäckat. I dagens Italien har han en stomme från just det laget. Med en som vanligt hyperstabil defensiv och ett landslag som, trots allt, är några nivåer över vårt svenska är det ofattbart att vissa menar att Italien trots allt inte är en ”så tokig lottning”.

I EM-kvalet var Italien obesegrade, då de vann sju matcher och spelade oavgjort i tre. Någon pekar kanske på att Kroatien, Norge och Bulgarien inte är det svåraste motståndet. Jag menar att det är sånär jämförbart med Österrike, Ryssland och Montenegro – och för Sverige gick det ju inte lika lätt.

Att Italien brukar trigga igång först efter gruppspelet ses som en fördel för det svenska landslaget, precis som att de åkte ut i gruppspelet i det senaste världsmästerskapet. Den sista anledningen är dock ingen fördel alls, snarare tvärtom. I EM 2004 åkte Italien som bekant ut i gruppspelet, två år senare vann de VM-guld. I VM 2010 åkte Italien återigen ut i gruppspelet, två år senare tog de EM-silver. I VM 2014 rök italienarna än en gång i gruppen, är vi säkra på att det är positivt? Det är trots allt ett land vars framgångar har en tendens att inträffa när de är borta från snacket och ses som ett ”svagt” landslag.

Italien VM 2006
Efter fiaskot i EM 2004 vann Italien VM-guld 2006. Foto: Ciccio Nutella/flickr (Creative Commons).

Fyra poäng mot Tyskland i kvalet

Då 16 av 24 länder avancerar från gruppspelet innebär det att fyra utav sex grupptreor tar sig vidare. Via en trepoängare är chansen stor att man får spela åttondelsfinal. För Sveriges del kommer den stora chansen i premiären mot Irland. Skulle Sverige fått Nordirland eller Albanien från den fjärde seedningspotten skulle det vara ett fiasko om de inte gick vidare. Nu då? Det är helt öppet.

Även om vi inte ser Irland som någon starkare fotbollsnation är det trots allt ett gediget landslag som gång på gång visat upp sin kvalité. I kvalspelet tog de fyra poäng mot Tyskland för att i playoffet besegra Bosnien och Hercegovina. Det är ett landslag fullproppat av Premier League-spelare. Killar som spelar för klubbar såsom Everton, Southampton och Stoke.

Seamus Coleman Irland
Seamus Coleman är en av irländarna som är etablerad i Premier League. Foto: Michael Kranewitter/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Det är klart att Sverige kan besegra Irland. De har gjort det förr och de kommer att göra det igen. Irland kan dock lika gärna besegra Sverige och släcka drömmen om ett avancemang till åttondelsfinalen.

Ett halvår återstår tills att Sverige och Irland spelar den första matchen i EM-slutspelet. Fram tills det kan mycket hända, precis som mästerskap har en tendens att göra. Danmark vann trots allt EM 1992, Grekland tog hem EM 2004 medan Costa Rica gick till kvartsfinal i det senaste VM-slutspelet – trots en grupp som var bra mycket värre än Sveriges i sommar. Chansen till ett avancemang, till en EM-succé finns givetvis kvar. Vi kan dock inte frångå det faktum att lottningen gjorde att förhoppningarna och förväntningarna inför sommaren sjönk. För Sverige lottades trots allt in i en mardrömsgrupp.