Talangfabriken: Timo Werner

Författare:
Uppdaterad: 3 februari, 2014

Tysk fotboll producerar just nu extremt många talangfulla fotbollsspelare. Utöver de som i huvudsak finns i Bayern München och Dortmund har ett par utvandrat. Özil, Khedira och Schürrle är tre exempel på sådana talanger. I följetongen ”Talangfabriken: Spelare” så kommer du kunna läsa om de hetaste av de heta som du kanske inte känner till än.

Efter den första delen i artikelserien Talangfabriken där vi skrev om Max Meyer har turen nu gått till den blott 17 år gamle (1996) Timo Werner, ordinarie i Stuttgart. I somras blev Werner uppflyttad från juniorlaget och det är enkelt att förstå varför. Den offensive ynglingen stod för 43 mål och 9 assist på 41 matcher i alla turneringar och ledde Stuttgarts u19-lag till seger i den sydvästra Bundesliga-juniorserien.

– För en så ung spelare så är hans avslut anmärkningsvärt bra, sa tränare Thomas Schneider efter en 1-3 seger borta mot Freiburg där Werner stod för två mål.

Hittills har det hunnit bli 4 mål och 4 assist på 11 starter och 5 inhopp i Bundesliga och mycket mer är att vänta av Werner som fått byta position den här säsongen. Likt många andra ungdomar som varit centrala anfallare under ungdomsåren så har han fått spela på en ytterkant för att samla erfarenhet och bygga muskler så att han kan stå upp mot de tuffa Bundesligaförsvararna.

– Inte ens jag var lika fräck som honom, sa tidigare Ballon d’Or-vinnaren och tysk fotbolls bad boy nummer 1, Lothar Matthäus i sin roll som expert på tv-bolaget Sky.

Yngst någonsin

17 år, 4 månader och 25 dagar gammal var Werner när han gjorde sin debut för Stuttgart i Bundesliga mot Leverkusen den 17 augusti 2013 vilket gjorde honom till den yngste debutanten någonsin i Stuttgarts historia. Debuten för seniorlaget kom dock redan ett par veckor tidigare, den 1 augusti 2013 i Europa League-kvalet mot PFC Botev Plovdiv. Werner skrev även in sig i rekordböckerna i den tidigare nämnda matchen mot Freiburg som yngste spelare någonsin att göra två mål i en match.
Tyskland har många fina fotbollsakademier och få är lika prestigefulla som Stuttgarts. Mario Gomez och Sami Khedira är de mest namnkunniga av de som kommit från Stuttgarts ungdomsakademi på senare år.

Spelstil

Werner är relativt stor och stark för att vara yttermittfältare (1.80 m) och växer fortfarande. På grund av sin storlek, snabbhet, sin finess och sina avslut har Werner jämförts med Thomas Müller. Undertecknad känner dock att Werner är bättre rent tekniskt medan Müller är mer avig i sin spelstil vilket gör honom svårläst samt att Müllers spelsinne tillhör det yttersta toppskiktet i ligan vilket gör honom till en lite annorlunda spelartyp. Werner spelar främst på vänsterkanten trots att han är högerfotad och har en riktig häxpipa till skott. Med rätt utveckling kan han kanske utvecklas till att bli lik Cristiano Ronaldo eller Gareth Bale i spelstilen, direkt, stark, snabb och en duktig avslutare om han får stanna kvar som ytterforward istället för att flyttas in i mitten.

Videoklippet

Foto: Wikipedia

Relaterade inlägg