The Miracle of Marcelino

Författare:
Uppdaterad: 7 juni, 2016

När Europa League-finalen blåste igång för några veckor sedan stod det två tränare på sidlinjen. En av dem var spansk, medan den andra inte var det. Tyvärr.

Det första som kommer upp när jag googlar ”Marcelino” är Villarreal-tränarens Wikipedia-sida. Jag fastnar dock för den andra sökträffen, den känns på något sätt mer passande. ”Miracle of Marcelino” står det. Efter ett klick får jag reda på att Miracle of Marcelino är en gammal spansk film från 1955 om en övergiven pojke som växer upp i ett munkkloster. Det var 1955. Nu är det 2016 och Miracle of Marcelino har fått ett nytt kapitel.

Villarreals uppgång och fall

Låt oss spola tillbaka tiden till 2006. Det är semifinal i Champions League på Arsenals dåvarande hemmaarena Highbury och på den motsatta sidan av Jens Lehmann, Fredrik Ljungberg, Thierry Henry och Cesc Fàbregas stjärnfyllda planhalva stod det tio gulklädda män och en målvakt som alla imponerat stort under säsongen som gått. I gruppspelet hade Villarreal, ledda av Diego Forlán, Marcos Senna och Juan Riquelme gått vidare från den oerhört täta gruppen bestående av Manchester United, Lille och Benfica som gruppetta och förlustfria. Både Rangers och Inter slogs ut med lite hjälp av bortamålsregeln, och plötsligt stod de gula ubåtarna i en semifinal mot Arsenal. I 40 minuter lyckades Villarreal och hålla emot Arsenals tryck, innan en misslyckad Henry-hörna resulterade i ett inlägg av Aleksandr Hleb som Kolo Touré nådde högst på. Och några fler mål blev det inte, varken på Highbury eller El Madrigal. Arsenal gick vidare till finalen mot Barcelona, medan Manuel Pellegrinis mannar fick åka hem till den spanska östkusten. Där och då var det ingen som visste att historien skulle upprepa sig nästan exakt tio år senare.

Villarreal knep samma år en sjundeplats i ligan, och följde upp det med en femteplats året därpå. Säsongen 2007-08 gjorde klubben det otroliga i att placera sig före en av de två giganterna, och kom tvåa bakom Real Madrid. Det närmast historielösa laget från den lilla staden Villarreal några mil utanför Valencia hade cementerat sin plats som ett topplag i Spanien. Men 2012 hände det oförklarliga. Villarreal åkte ur högstaserien, stjärnor som Gonzalo Rodríguez, Borja Valero, Giuseppe Rossi, Diego López och Cristian Zapata flydde, och allt fint som byggts upp revs ner.

Marcelinos inträde

Just den där säsongen, 2011-12, när Villarreal åkte ur La Liga, hade en 46-årig före detta mittfältare vid namn Marcelino jobbat sig uppåt i den spanska tränarhierarkin och fått äran att ta över Sevilla efter Gregorio Manzano. Sejouren tog visserligen slut redan i februari 2012, efter en förlust mot just Villarreal. Men tränarens karriär var inte över där. När Villarreal året efter återigen var uppe i högstaligan fick Marcelino uppdraget att påbörja arbetet med att återigen bygga upp det fina Villarreal världen fick se några år tidigare. Han skulle göra ubåtarna osänkbara.

Ja, och nu står vi här. Villarreal har just gjort sin bästa säsong på flera år, slutat fyra i ligan och släppt in mindre än ett mål per match. Defensiven har varit oklanderlig, och utan några egentliga superstjärnor har Marcelino byggt ett riktigt lag som nått höjder ingen kunde räkna med inför säsongen. Det enda som saknades för den perfekta säsongen var egentligen att bibehålla den där defensiven även borta på Anfield den 5 maj. Laget klappade ihop och Liverpool vände på det övertag Villarreal skaffat sig från hemmamötet. Semifinaluttåget var ett faktum. Igen. Om historien nu fortsätter att upprepa sig vet vi inte, det enda vi vet är att nyutgåvan av Miracle of Marcelino ännu inte är färdigskriven.

Inläggsfoto: Castellón Confidencial – Diario Digital/Youtube (Creative Commons).