Tim Sherwood är ännu en chansning av Aston Villa

Författare:
Uppdaterad: 15 februari, 2015

Det verkar inte som att Aston Villa har gjort sin hemläxa. Paul Lamberts regim är över, och visade sig vara en missräkning – nu kan Villa har gjort om samma misstag.

För Lambert var en stor chansning från Midlandsklubben. Han kom in med uppdraget att stabilisera föreningen med små medel, där sänkta lönekostnader var den främsta angelägenheten. Hans track-record bestod till stor del endast av en lyckad period i Norwich och för en klubb som Aston Villa är det en chansning att anställa Lambert. En misslyckad chansning, med facit i hand.

Nu tar alltså Sherwood över. En manager vars CV består av 28 matcher och sedan sparken för Tottenham Hotspur. Aston Villa är en trevande förening. Klubben har en ny, oerfaren VD, en ny, oerfaren ”head of recruitment” – och nu en ny, oerfaren manager. A match made in heaven, på pappret.

Besynnerlig anställningspolicy
Ända sedan Martin O’Neill lämnade självmant efter bråk med ägaren Randy Lerner har Aston Villas anställningspolicy varit besynnerlig. En Gérard Houllier med kända hälsoproblem var det första valet, och fransmannen blev kortvarig i Birmingham. Och på tal om Birmingham. Efter Houllier tyckte Lerner att det var en bra idé att anställa Alex McLeish. Managern som nyligen hade blivit degraderad med värsta rivalen Birmingham City. Det är en omöjlig ekvation att få ihop. Inte nog med att McLeish var Citys manager, han var dessutom inte bra nog att hålla de kvar i högsta divisionen. Men Aston Villas ledning sket i logiken.

I nuläget handlar allt om att stanna kvar i Premier League för Aston Villa. Man kan inte undgå att föreställa sig att det slängs avundsjuka blickar mot grannarna i West Bromwich Albion. De valde att satsa rätt, och satsa tidigt. Telefonen ringde hos Tony Pulis och WBA har givit sig själva bästa tänkbara möjlighet att stanna kvar. Aston Villa har inte gett sig själv den möjligheten.

Måste få chansen
Naturligtvis måste Tim Sherwood få chansen att visa vad han kan. Hans korta period i Tottenham var stökig, och även om hela klubben var stökig så stabiliserade Sherwood sannerligen inte skeppet. Däremot var han en drivande faktor när det kommer till att släppa fram egna talanger. Sherwood har en bakgrund som ungdomscoach och utan honom hade vi förmodligen varken sett Nabil Bentaleb eller Harry Kane i Tottenhams startelva i dag.

I dag ställs Aston Villa mot Leicester i FA-cupen, med Sherwood vid sidlinjen som Villa-manager för första gången. För alla lidande Villa-supportrars skull önskar jag att jag att Sherwood motbevisar mig när jag säger att klubben har sparkat en halvmesyr till manager och ersatt honom med en annan.

Inläggsfoto: Philip Halling/geograph.co.uk. Licens: Creative Commons