Topp 10: De coolaste namnen i La Liga

Författare:
Uppdaterad: 25 april, 2015

Pedro Leon och Joan Capdevila

 

 

Listan som alla La Liga-fantaster har väntat på är här!
Vad som är ”coolt” är en högst subjektiv fråga. Undertecknad definerar det i denna lista som något som antingen är riktigt häftigt, riktigt roligt, eller bara väldigt iögonfallande. Eller både häftigt och roligt. Vilket som är den här. Listan som förhoppningsvis kommer förgylla denna la liga-späckade lördag!

 

 

10. Przemyslaw Tyton, Elche
En reslig polsk burväktare som gör skäl för sitt namn. Ett delikat och konsonantrikt förnamn och ett mäktigt kort och kraftigt efternamn, vars likhet med hårda ord som titan och titanium sätter skräck i motståndaroffensiven. Mäktigt!

9. Aritz Aduriz, Athletic Club
Ingen spansk namnlista är komplett utan en bask. I hård kamp med svårstavade namn som Jon Aurtenetxe och Mikel Balenziaga så tar den nickstarke måltjuven den baskiska platsen på listan. Aritz Aduriz är både enkelt att komma ihåg, ett förnamn och ett efternamn i en vacker symbios och framförallt. Det rimmar. Bara en sån sak.

8. Coke, Sevilla
Sevillakaptenens artistnamn må vara just ett artistnamn, men samtidigt tar Coke kommersialismen ett steg längre genom att sälja sitt namn till ett av världens största läskedrycksföretag. Skämt åsido, så får Coke sin plats på listan enbart p.g.a den starka kopplingen till Coca Cola. Även om hans annorlunda stavade namne i Atletico, Koke, också hade varit en lämplig kandidat med tanke på hans riktiga efternamn, Resurrección.

7. Timothee Kolodziejczak, Sevilla
Naturligtvis måste ligans mest svårstavade namn finnas med i en lista av denna kaliber. Kanske även det mest svåruttalade för den som inte har någon expertis i polska namn. Även om just Timothee är fransk.

6. Pedro Leon, Getafe
Han lyckades aldrig ryta till i Real Madrid, utan hamnade i Mourinhos frysbox. Pedro Leons namn ryter dock till rejält, då Léon betyder lejon på det spanska språket. Tillsammans med det klassiska spanska förnamnet Pedro så får vi ett namn som man direkt associerar till en dominant spansk fotbollsspelare.

5. Javi Fuego, Valencia
Långt ifrån ett ovanligt namn. Men likväl riktigt, riktigt häftigt. Fuego, som betyder eld, är ett perfekt namn för ett mittfältsrivjärn. Javi Fuego är motorn, bränslet och tändvätskan på Valencias innermittfält, vilket hans urhäftiga namn symboliserar.

4. Karim Yoda, Getafe
Ännu en Getafeytter får plats på listan. Namne med Realstrikern Benzema, men långt ifrån lika målfarlig. Delar dessutom efternamn med en vis och grön jedimästare, vilket egentligen är hela anledningen till att Karim Yoda finns med här. Huruvida Yoda kan leva upp till sitt namn återstår att se. Så länge han inte är rädd. Cause fear is the path to the dark side….and so on.

3. Iñaki Williams, Athletic Club
En av mina personliga favoriter på listan. Förnamn och efternamn var för sig är inga konstigheter. Ett vanligt baskiskt förnamn och ett nästintill ohyggligt vanligt engelskspråkigt efternamn (Även här med en Star Wars-namne, nämligen kompositören John Williams). Men i kombination, så hittar vi det kanske mest iögonfallande namnet i Athletic Bilbao. Inaki Williams är ett möte mellan två vitt skilda kulturer personifierad. Med baskiskt hjärta och ghanansk talang. Inaki Williams är ett namn man inte glömmer. Bara det faktum att kombinera Inaki med något icke-baskiskt är värt en topp 10-placering.

2. Isaac Success, Granada
Låt oss bara säga att denne man kommer lyckas. Jag behöver inte motivera mer än så.

1. Bebé, Cordoba
Många hade nog rankat succémannen Isaac som etta. Inte jag, då det är något häftigt med att ta artistnamnet Bebé. Det är gulligt, sött, roligt och sjukt coolt på en och samma gång. Med samma humoristiska touch som Captain Darling i Rowan Atkinsons kultserie Blackadder. Med samma sötma som när en spansktalande kvinna skämmer bort sin älskade katt. ”Quien es mi bebé?” Direkt översatt: Vem är min älskling? Bebé är alla spanska namnfantasters älskling i varje fall. Även om han inte var sådär överdrivet lyckad under sin sejour i Manchester United. Men nu är han i Cordoba och i Spanien. Där hans namn får den upprättelse det så oerhört mycket förtjänar. Bebisen, älsklingen och sötnosen Bebé.

 

Bubblare: Nacho, Real Madrid, Chicharito, Real Madrid, Ikechukwu Uche, Villarreal, Toché, Espanyol och Babá, Getafe.

Foto: Heradiom/Wikipedia. Licens: Creative Commons.