Transferbehoven hos de sex stora

Författare:
Uppdaterad: 7 december, 2015

Även om Chelsea inte är ett topplag för tillfället och ligaledningen innehas av Leicester, så riktas nästan alla blickar mot de sex största lagen när det kommer till januaris transferaktivitet.

Arsenal:
Har vi hört den förut? Skador, skador och åter skador på London Colney och även om Wenger verkar sitta lugnt i båten och slår ifrån sig kritik rörande brist på rotation så borde fransosen inse behovet av förstärkningar. Återigen verkar skadeproblematiken sätta stopp för Arsenals titelutmaning och till råga på det så fanns det redan i somras luckor i truppen som behövde åtgärdas.

Vad behövs? Defensiv mittfältare, vilket har behövts sedan Gilberto Silva dagars. För även om Francis Coquelin har gjort det strålande så anser de flesta att Mathieu Flamini inte riktigt är en duglig ersättare. Att spekulera i namn när det gäller Arsenal och Wenger brukar vara poänglöst men William Carvalho (Sporting CP), Ruben Neves (Porto) och Grzegorz Krychowiak (Sevilla) pratas det löst om. I medierna viskas det också som vanligt om offensiva tillskott också men jag skulle klassa det som mindre troligt.

Chelsea:
För några veckor sedan verkade det nästan vara anarki, uppror och hela baletten i Chelsea men helgens kryss och hyfsade insats mot Spurs verkar ha stabiliserat läget en aning. Även om bebisen Diego Costa gjorde sitt yttersta för att sätta båten i gungning igen. Tidigare kändes det som att Mourinho nästan skulle bli tvungen att avgå men med fräscht blod in i januari och pånyttfödd tillit från nyckelspelare så kanske portugisen kan ordna upp det här till slut.

Vad behövs? Anfallare, oavsett Diego Costa skulle lämna eller tvingas bort, för Falcao har naturligtvis inte gjort någon glad och även om Loic Remy inte är särskilt dålig så verkar inte José ha särskilt stort förtroende för honom. Att Chelsea var ute efter John Stones i somras var ingen hemlighet men om Everton var osugna på att sälja i augusti så finner jag det osannolikt att de ens skulle svara om Chelsea ringer nu i januari. Men en anfallare och en mittback lär scoutas och möjligtvis en mittfältare också. En desperat Mourinho kanske testar Leicester över Jamie Vardy? Vem vet.

Liverpool:
Klopp har själv tonat ner alla rykten som har med nyförvärv att göra. Om det är det ett spel för gallerierna med avsikt att stärka gruppen får tiden utvisa men nog tror jag att den gode Jürgen har bra koll på var han vill förstärka. Antagligen görs de förändringarna i sommar men dyker ett läge upp i januari ska Liverpool inte uteslutas. Simon Mignolet verkar dock ha vunnit tyskens förtroende efter en tids spekulation om bland annat Jack Butland i Stoke. Nytt kontraktsförslag ska enligt uppgift ligga på bordet för belgaren som visserligen inte känns helt trygg fortfarande.

Vad behövs? Sturridge har kommit tillbaka och Origi bankade in tre mot Southampton i Ligacupen, dessutom har Klopp jobbat med falsk nia-övningar så en anfallare känns osannolikt. Mittback är däremot mer angeläget med Sakho skadad och Lovren som inte övertygar. Klopps något unika sätt att spela fotboll gör det att det dock kan behövas nytt blod i nästan varenda lagdel så hur tysken tänker är inte helt lätt att sia om. Men finns det en chans på Marco Reus så…

Manchester City
Manuel Pellegrini förfogar över den bästa truppen i ligan men det finns fortfarande orosmoment i spelet som inte riktigt alltid stämmer så bra som det kanske borde. Kanske måste den här truppen spela in sig lite men det är fortfarande en spelartrupp som är för skadekänslig för dess värde.

Vad behövs? Inte särskilt mycket, visserligen, men med tanke på Agüeros skadehistorik så finns det definitivt plats för en anfallare till, för City är ett betydligt sämre lag utan argentinaren. Wilfried Bony får det inte riktigt att stämma och bakom honom finns bara oprövade (men onekligen talangulle) Kelechi Iheanacho. Naturligtvis skulle de flesta lag sakna en spelare av Agüeros kaliber men det känns aning tunt på anfallssidan. En högklassig innermittfältare behövs också på sikt.

Manchester United
Långsamt, tråkigt och målfattigt. Så lyder kritiken mot van Gaals Manchester United 2015/2016. Samtidigt kan holländaren argumentera för att de faktiskt vinner en hel del matcher och ser ut att kunna vara med och slåss i toppen, även om många inte riktigt förstår hur.

Vad behövs? Det är som sagt i de främre delarna av planen som Man United har haft problem. De har en Wayne Rooney som många experter och supportrar vill peta, van Gaal verkar dock inte lika pigg på att ställa sin kapten åt sidan. Det har ifrågasatts om van Gaal inte ”vågar” peta Rooney, men de som kan sin van Gaal vet att han inte brukar ha problem att ta tuffa beslut. Anthony Martial har varit en frisk fläkt men kommer inte riktigt till sin rätt ute på kanten. Där finns nog en hel del röda som gärna ser en mittback utöver anfallare.

Tottenham
En klubb som verkar ha hittat rätt och som kanske till och med är längre fram i utvecklingen än vad Pochettino tänkt sig. Ligans yngsta trupp visar inga tecken på att falla ihop och med Spurs täta försvar kommer man ganska långt. Med tanke på att en hel del spelare har fått en nytändning den här säsongen är inte transferbehoven så stora som vid första anblick.

Vad behövs? Det finns ett uppenbart hål i Spurs trupp och det är en anfallare som antingen kan spela med Harry Kane eller lasta av honom. Clinton N’Jie värvades in i somras men har spelat sporadiskt och en hel del från kanten, han känns rå och inte redo att axla en ensam anfallsroll. Son Heung-min har gjort det bra när han har spelat men är också i grunden en kantspelare. Blir Kane skadad får Tottenham enorma problem. Ett nytt försök på Saido Berahino i januari kanske?

Inläggsfoto: Ronnie MacDonald/Wikipedia (Creative Commons)