Tre problem som gnager i huvudstaden

Författare:
Uppdaterad: 5 mars, 2015

Real Madrid

Real Madrid är i ligaledning och på väg mot CL-kvartsfinal. Det finns dock frågetecken som behöver redas ut om man ska kunna fira nya titlar i slutet av säsongen.

Efter en något knackig start på säsongen så gick Real Madrid fram som en ångvält under hösten. Segrar radades upp både i ligan och CL, den officiella titeln som världens bästa fotbollsklubb bärgades under klubblags-VM i December, Ronaldo kunde inte sluta göra mål och fick sin andra raka guldboll och så vidare. Med andra ord så gick i princip allting Los Blancos väg. Den klassiska Madridramsan ”Asi, asi, asi gana el Madrid”, som under de senare åren mest använts med en sarkastisk ton av motståndarsupportrar med irritation över domslut, sammanfattade lagets framfart på ett allt annat än sarkastiskt sätt. Efter årsskiftet gick det dock grus i maskineriet. Respass i Copa del Rey mot Atletico och ligaförlust borta mot Valencia satte igång de spanska mediernas sedvanliga missnöjeskarusell, men likväl var Real Madrid fortsatt i förarsätet. Storförlusten i ligan borta mot Atletico strax därefter spädde på kritiken och krisstämpeln togs åter fram.

Trots den häpnadsväckande utskåpningen på Vicente Calderon så skulle de flesta fortfarande mena att Los Blancos är frontrunners både till ligan och CL-titeln. Med serieledning och med ena foten i CL-kvartsfinal så skulle även jag vara beredd att hålla med. Det finns dock uppenbara problem för ett Real Madrid som inte alls påbörjat 2015 på samma tongivande sätt som man avslutade 2014. Här är de kanske tre största problemen som gnager för alla madridistas inför vårens utmaningar.

 

Skadebekymren
När Real Madrid ställdes borta mot Atletico så saknade man fem ordinarie spelare. Sergio Ramos, James Rodriguez, Pepe och Luka Modric var på skadelistan. Marcelo var avstängd. Nu går det naturligtvis inte att skylla den sanslöst bleka insatsen de vita gjorde i derbyt enbart på skador. Men det hade en stor del i det. Tränare Carlo Ancelotti har under hela säsongen varit allt annat än angelägen att rotera i truppen, vilket i sin tur inneburit att bänkspelarna fått minimalt med speltid. I derbyt visade det sig på en smärtsam nivå. Det defensiva mittförsvaret med Varane-Nacho såg minst sagt osäkra ut, Coentrao på vänsterbacken likaså. Innermittfältet med en matchotränad Khedira istället för James lyckades inte alls dominera mittplanen på samma sätt som Madrid brukar kunna styra spelet. Även om man därefter, med Pepe och Marcelo tillbaka i spel, har lyckats ta segrar, så har det ändå sett instabilt ut. Utan både James Rodriguez och Luka Modric på planen har Los Blancos saknat kreativiteten och drivkraften, vilket har visat sig i resultaten. Isco må ha gått från klarhet till klarhet, men trots detta har Madrids spel blivit lidande i James och Modrics frånvaro. Att få tillbaka de två i speldugligt skick och i form, kan bli viktigt för att Madrid ska kunna starta en ny rad av segrar.

Avbytarna
Ancelottis oförmåga att rotera truppen och dess konsekvenser nämndes redan i föregående punkt. Då det mest rörde sig om de defensiva pjäsernas svaghet i derbyt, så är det i denna punkt snarare de offensiva alternativen som hamnar i fokus. Av de över 70 mål Real Madrid gjort under säsongen, så har blott fyra av dem kommit från spelare som bytts in. Chicharito har gjort tre, Jese ett. Huruvida detta beror på Ancelottis mindre förkärlek till tidiga byten eller helt enkelt på bristande offensiv kraft på Santiago Bernabeus blåa och välmadrasserade avbytarbänk står oklart. Vilket som kvarstår frågan hur Madrids offensiv skulle se ut om Ronaldo, Benzema eller Bale skulle bli otillgängliga. Vad händer om fler än en av dem blir indisponibla? Eller om dessa herrar slutar stå för målen?

BBC-firmans form
Frågan om den beryktade anfallstrions form tar oss till nästa punkt, då BBC-trion inte riktigt lyckats stå för den målfabrikation man har vant sig vid. Även om man gjort totalt 15 mål tillsammans under 2015, fler än vad många andra lag gjort totalt, så kan man med en enkel jämförelse hitta problemet. BBC-trions totala målskörd på 15 mål ligger i paritet med Lionel Messis 15 mål under året. Lägg därtill Neymars 10 och Suarez 7, så ser vi att Barcelonas påkostade anfallstrio har gjort mer än dubbelt så många mål som Madrids dito.

 

Dock återstår det faktum att Real Madrid fortfarande i högsta grad är i förarsätet, som tidigare konstaterat. Att ta fram krisstämpeln är allt för enkelt när det kommer till en vacklande stormakt, vilket visat sig många gånger, särskilt när det kommer till en klubb som väcker så pass mycket känslor som Real Madrid. De flesta klubbar skulle vara överlyckliga över att vara i den situation som Madrid är i. I huvudstaden är det dock alltid en fråga om att söka perfektion. En egenskap som vissa skulle anse vara omöjlig att uppnå. Huruvida de spanska giganterna tar sig över hindren och närmar sig denna utopi denna säsong får vi se på Plaza de Cibeles i maj. För allt annat än ett guldfirande i huvudstadens ökända fontän är ett misslyckande för en klubb som Real Madrid.

 

Foto: Mirek2621/Wikipedia. Licens: Creative Commons.