Två steg framåt och ett steg bak

Författare:
Uppdaterad: 1 november, 2015

När Allsvenskan igår avslutades greppade ett Champions League-lag efter halmstrån för att nå Europaspel och misslyckades. Malmö FF har de senaste två åren gett Allsvenskan ett nytt internationellt ansikte, ett ansikte som återigen kan skifta färg när vi blåst av 2015 och rullar igång 2016.

 

Verkligheten för Malmö FF

Det lag som påfrestande enkelt lekte hem Allsvenskan 2014 bestod av spelare som alla gått den långa vägen. Spelare som spelat på små idrottsplatser, tagit sig genom en akademi och haft Malmö FF som nästa anhalt. Som sett spel i ”Di Blåe” som ett nästa steg och något utvecklande. Jag pratar om spelare som Robin Olsen, Filip Helander, Emil Forsberg och kanske tydligast av alla, Isaac Kiese Thelin. Detta är spelare som vet hur det är att sitta på bänken i mittenlag och att spela matcher kring nedflyttningsträcket. De vet helt enkelt hur det är spela allsvenska matcher. Unga utvecklingsbara spelare är såklart attraktiva och Malmö fick likt andra nordiska succélag känna på hur liten man fortfarande är jämfört med lag från de större europeiska ligorna. Malmös framgångar ledde till miljoner men även till ett försvagat lagbygge. I detta läge hade Malmö FF resurserna att vara en storklubb och agerade som en sådan och vek ifrån den väg som gjort dem till en.

Att bygga ett nytt lag över en natt är givetvis svårt och Åge Hareide har gjort ett jättejobb. Jag är övertygad om att dagens MFF kollektivt kan bli mycket bättre och växa sig starkare än vad de visat i år om de får chansen. Den största fallgropen i år har i mina ögon varit att Malmö FF lockade med Champions League och värvade därefter. Spelare värvades för att ta laget ut i Europa och det känns som om man glömde bort att det skulle spelas trettio omgångar allsvensk fotboll också. Det låter sjukt att säga det men många av Malmös spelare var för bra för att spela i Allsvenskan. Det är svårt hitta motivationen att spela på Behrn Arena, Kopparvallen eller Örjansvall när du är i mitten av din karriär och kommer från ligor som Bundesliga, Championship och Eredivisie. Däremot är det enkelt att göra sitt livs match när du spelar för en Champions League-plats på Celtic Park eller mot världsspelare på Swedbank Stadion.

Insatsen mot Sjachtar Donetsk är det bästa jag någonsin sett Malmö FF spela. Den högstanivån är något inget annat lag i Allsvenskan uppnått, inte fjolårets Malmö FF heller. Det råder ingen tvekan om att Malmö FF är Sveriges bästa fotbollslag när de själva vill, dock har lägstanivån i år blivit lägre. Frågan är nu dels om Malmö kan behålla sin trupp, status och attraktionskraft när man både blir utan kommande Champions League miljoner och Europaspel. Det allsvenska nederlaget 2015 gör att MFF måste backa bandet. De måste bygga ett lag som klarar av att vinna allsvenskan, och för det räcker det inte att bara vara Sveriges bästa fotbollslag.

Åge Hareide har ett och annat att fundera på efter årets säsong Foto: Holger Motzkau/Wikipedia Licens: Creative Commons

Åge Hareide har ett och annat att fundera på efter årets säsong
Foto: Holger Motzkau/Wikipedia Licens: Creative Commons

Framtiden för Svensk Fotboll

Med tanke på övriga svenska magplask i Europa så har jag svårt att se IFK Norrköping spela i Champions League och nå den framgång som MFF gjort det gångna året. Det är fakta att det MFF gjort är något som gynnar svensk fotboll oerhört. Allsvenskan är, efter år av Norsk och Dansk dominans, återigen Nordens bästa liga. Spelare väljer nu spel i Allsvenskan före en flytt till Norge och Danmark. Svensk fotboll växer. Därför borde vi vara oerhört tacksamma för Malmö FFs Champions League-framgångar.  Dock borde vi vara minst lika tacksamma att vi i år fått se att Allsvenskan inte enbart är den enlagsliga den befarats blivit. Långsiktigt sett gynnas svensk fotboll av detta, ju fler lag som kan mäta sig med MFF och attrahera spelare desto bättre. Kortsiktigt sett kan det dock få negativa konsekvenser. När IFK Norrköping nu ska kliva in i Champions Leaguekvalet så har de en helt annan press på sig, en press som är ny för svensk fotboll. De representerar Svergie. De ska attrahera spelare och intresse för svensk fotboll på en helt ny nivå. Framförallt ska de vara laget som är bättre än hyllade Malmö FF. IFK Norrköping måste leva upp till så mycket mer än vad ett svenskt fotbollslag någonsin behövt. Ett uteblivet Champions League-gruppspel är ett steg tillbaka för svensk fotboll.

Emir Kujovic och hans IFK Norrköping ska ut i Europa nästa år.  Foto: Anders Henrikson, Licens: Creative Commons

Emir Kujovic och hans IFK Norrköping ska ut i Europa nästa år.
Foto: Anders Henrikson/Wikipedia, Licens: Creative Commons

Malmö FFs, och kanske även svensk fotbolls, drygt två år långa storhetstid får sig ett abrupt slut. Om inte annat ett uppehåll på några år. Jag är oerhört glad att Malmö satt Sverige på den europeiska fotbollskartan igen. Allsvenskan har vuxit, den är inte den samma som den var för några år sedan. Allsvenska Malmö FF pulveriserar de Ukrainska giganterna Sjachtar Donetsk men likt förbannat vinner IFK Norrköping SM-guld någon vecka senare. Framtiden för svensk klubblagsfotboll har inte varit så här spännande på länge och det hade varit lätt att dumdristigt och på måfå vilja kasta sig in i den. Samtidigt är Allsvenskan fortfarande Allsvenskan, serien där fjolårets serietolva vinner SM-guld och Champions League lag kryssar mot tabelljumbon. Därför känns det som händer nu rätt, långsiktigt. Malmö FF och svensk fotboll får stressa långsamt. MFF är inte den storklubb de vill vara och Sverige är inte ett etablerat fotbollsland, än. Men vi är närmre än vad vi var igår.

Två steg framåt och ett steg bak.

Inläggsfoto: Rapsar/Wikipedia Licens: Creative Commons & UEFA Champions League/Wikipedia Licens: Creative Commons