Ungdomarna väller fram i Allsvenskan

Författare:
Uppdaterad: 7 december, 2014

51 spelare i åldern 15-20 år startade en match. 30 procent av alla spelare kommer från akademierna. Två siffror från Allsvenskan 2014. Siffror som ingen annan liga i Europa kan överträffa.

År efter år hör vi folk gnälla över fegheten hos de svenska klubbarna. Att de låter spelare gå före på grund av ålder och att vi inte släpper fram talangerna tillräckligt tidigt. Detta är ett rykte som vi helt och hållet kan avskriva nu.

Under årets allsvenska säsong fick 51 spelare i åldern 15-20 år starta minst en allsvensk match – enligt fogis.se den högsta siffran bland Europas 30 största ligor. Totalt var det 78 spelare födda 1994-1998 som fick speltid i minst en allsvensk match. Inte övertygad om att Allsvenskan släpper fram unga spelare än? 30 procent av spelarna är akademispelare – de kom till klubben senast det år de fyllde 17 – även det bäst i Europa.

En fördubbling på tolv år

Landet lagom där spelarna inte släpps fram förrän när de närmar sig 30 har plötsligt blivit Europas största talangliga. Flera av spelarna som startar är dessutom tongivande i sina respektive klubbar. Spelare som Linus Wahlqvist, Gustav Engvall, Ismael, Jacob Une Larsson och Simon Gustafson spelade tongivande roller i sina respektive klubbar. Andra spelare har efter dem allsvenska genombrotten kunnat signera lukrativa kontrakt i utlandet – sin ålder till trots. Daniel Amartey, Simon Tibbling, Melker Hallberg och Ludwig Augustinsson är ynglingar som i år fått speltid i Allsvenskan och numera kan kalla sig själva utlandsproffs.

Sedan har vi ju dessa akademierna. Arbetet med dessa har blivit allt viktigare för svensk fotboll, vilket inte bara syns genom de obligatoriska akademierna i Allsvenskan och Superettan. Division 1-klubbarna är i full gång med att bli inkluderade i akademiverksamheten och Jonas Thern har under de senaste åren försett Allsvenskan och Sverige med flertalet kvalitéspelare.

Att akademiarbetet har burit frukt och hjälpt talangerna att komma upp allt tidigare syns inte minst i statistiken. 2002 var Allsvenskans kvalité och status på en liknande nivå som den är i dag. Under åren däromkring var det dock alla brassar som glänste medan talangerna snällt fick stå och titta på. Fogis.se skriver att siffrorna för antalet spelare i åldern 15-20 år som startade minst en allsvensk match då var ynka 27 stycken. På tolv år har vi alltså sett en ökning med 24 spelare – nästan en fördubbling.

”Kan Schweiz borde Sverige kunna”

Det är dock inte bara en ökning bland antalet unga och egna spelare i Allsvenskan. Det är också framgångar som svensk fotboll inte upplevt på länge. Förra året tog U17-landslaget sig först till semifinal i EM och tog sedan brons i VM. Av spelarna som fanns med i den 21-man stora truppen spelade elva stycken i årets i Allsvenska. Faktum är att det bara är fyra spelare som tillhör allsvenska föreningar men inte fick någon speltid i A-laget – varav två är målvakter.

Ytterligare en framgång för våra unga spelare kom denna hösten. Detta genom U21-landslagets play-off där de besegrade Frankrike och sköt Sverige till ännu ett EM-slutspel. Den tredje framgången inom ett spann på mindre än ett år var givetvis Malmö FF:s kvalificering till Champions League.

Talangerna väller fram i Allsvenskan. Frågan är om de på sikt kan stärka både Allsvenskan och A-landslaget. Stefan Lundin, sportdirektör i Föreningen Svensk Elitfotboll har i alla fall sina förhoppningar och säger så här till fogis.se:

”Titta på Schweiz, som var underlägset oss i alla avseenden för bara några år sen. De är rankade tia i världen i dag och har ett flertal högprofilerade spelare i de fem högst rankade ligorna. Kan Schweiz borde Sverige kunna.”

FAKTA: Spelare födda 1994-1998 som spelade i Allsvenskan 2014.

Helsingborgs IF, 11 stycken: Alexander Achinioti Jönsson, Elias Andersson, Darijan Bojanic, Emmanuel Boateng, Måns Ekvall, Gustav Jarl, Carl Johansson,  Anton Kinnander, Emil Krafth, Jordan Larsson och Jere Uronen.

AIK, 8 stycken: Niclas Eliasson, Gabriel Ferreyra, Sam Lundholm, Marko Nikolic, Ebenezer Ofori, Anton Salétros Jönsson, Noah Sonko Sundberg och Sauli Väisänen.

IF Brommapojkarna, 8 stycken: Seth Hellberg, Jesper Karlström, Christian Kouakou, Jacob Ortmark, Carl Starfelt, Victor Söderström, Jacob Une Larsson och Stefano Vecchia Holmquist.

Kalmar FF, 7 stycken: Melker Hallberg, John Håkansson, Ismael, Johan Ramhorn, Sebastian Ramhorn, Filip Sachpekidis och Peter Westberg.

BK Häcken, 6 stycken: Hosam Aiseh, Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Nasiru Mohammed, Simon Sandberg och Carlos Strandberg.

IFK Göteborg, 6 stycken: Ludwig Augustinsson, Karl Bohm, Darijan Bojanic, Gustav Engvall, Hampus Zackrisson och Kenneth Zohore.

IFK Norrköping, 6 stycken: Filip Dagerstål, Alexander Fransson, Mirza Halvadzic, Alhaji Kamara, Arnór Ingvi Traustason och Linus Wahlqvist.

Mjällby AIF, 6 stycken: Hampus Bergdahl, Eric Björkander, Kwame Bonsu, Viktor Götesson, Rasmus Persson och Rikard Östlin.

Malmö FF, 5 stycken: Pawel Cibicki, Johan Hammar, Piotr Johansson, Pa Konate och Erdal Rakip.

Halmstads BK, 4 stycken: Perparim Beqaj, Alexander Berntsson, Oliver Silverholt och Eric Smith.

Djurgårdens IF, 3 stycken: Daniel Amartey, Christian Rubio Sivodedov och Simon Tibbling.

Falkenbergs FF, 2 stycken: Godsway Donyoh och Gustaf Nilsson.

Gefle IF, 2 stycken: Emil Bellander och Erik Olsson.

IF Elfsborg, 2 stycken: Adam Lundqvist och Arber Zeneli.

Åtvidabergs FF, 2 stycken: Pontus Nordenberg och Simon Skrabb.

Örebro SK, 1 styck: Christer Lipovac.

Mer läsning om Allsvenskan och dess talanger finner ni här: http://beautyfootball.se/talangernas-liga/

Inläggsfoto: Anders Henriksson/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons.