Vad Ödegaard har att lära av Casemiro

Författare:
Uppdaterad: 21 april, 2015

Martin Ödegaard

En ung norrman som fått alla möjligheter att nå toppen men som stött på hinder. En ung norrman som har mycket att lära från ett brasilianskt stjärnskott som visste vad som krävdes.

När 2013 års europeiska vintertransferfönster precis var på väg att stängas kände den brasilianske talangen Casemiro att det var dags att göra som många andra brasilianska fotbollstalanger. Nämligen att sträcka ut vingarna och bege sig över Atlanten. Redan ett par år tidigare hade europeiska storheter som Arsenal, Juventus och Milan visat sitt intresse utan att lyckas få till en övergång. Klubbar av liknande dignitet var mer eller mindre intresserade denna gång. Det ryktades om Premier League. Det ryktades om Serie A. Det ryktades om transfersummor i hundramiljonsbelopp. Det blev inget av dessa. Det blev en utlåning med en köpklausul. Till den spanska andradivisionen.

Casemiro valde en transfer till nykomlingen Real Madrid Castilla. Målet var glasklart. Casemiro ville spela för Real Madrids A-lag en dag.

Denna dag skulle komma snabbare än man hade trott. Efter att ha presterat i B-laget blev 20-åringen uppkallad till A-lagstjänst under våren, och gjorde sin A-lagsdebut. Sommaren därpå valde den spanska storklubben att utnyttja sin köpklausul och värva den brasilianske innermittfältaren från Sao Paolo. Dock inte för att spela med B-laget. Casemiro var nu en del av A-lagstruppen.

A-lagsspel på CV:t
Två år efter att Casemiro tackat nej till engelska och italienska storklubbar för att jaga sin dröm, är han nu utlånad till Porto efter att inte ha lyckats slå sig in i Los Blancos startelva under förra säsongen. Men även om Madridsejouren blev kortvarig, så kvarstår ändå faktum att Casemiro faktiskt tog sig dit. Genom dedikerat hårt jobb i Castillan gjorde han sig förtjänt av sin chans i A-laget. Casemiro kommer alltid att ha A-lagsfotboll med Real Madrid på sitt Curriculum Vitae.

Norske Martin Ödegaard vill också ha det. Och på pappret är hans förutsättningar klart ljusare. Den store talangen är både betydligt yngre och betydligt mer upphaussad än den gode Casemiro. Ödegaard har även andra privilegier som Casemiro inte hade. Ödegaard har ingraverat i sitt kontrakt att få träna fem gånger i veckan med ett A-lag som han långt ifrån är redo för. Det hade inte Casemiro. Ödegaard har en veckolön i paritet med en etablerad A-lagsspelare. Det hade inte Casemiro.

Om tabloidrapporterna stämmer…
Även om man alltid ska ta uppgifter från spanska tabloidtidningar i stil med AS med en rejäl skopa salt, så är det ändå värt att fundera vad det skulle innebära om deras uppgifter faktiskt stämmer. Hur kommer det egentligen gå för det 16-årige underbarnet från vårt västra grannland om det stämmer att han vägrar träna med Castillan? Hur ser hans framtid ut i ett lag där han från en offensiv position stått för blott en poäng på snart tio matcher? Hur presterar du i ett lag där dina lagkamrater hellre hade sett att du aldrig hade kommit dit? Hur ska han kunna växa som spelare om han vägrar ge allt på vägen till sitt mål? Om det AS rapporterat om stämmer, tror jag att Casemiro i slutändan faktiskt kommer att ha ett privilegie som Ödegaard aldrig kommer få. Nämligen att få springa ut på Santiago Bernabeus gröna gräs till jublet av 80 000 madridistas. Som en del av ett av världens mest respekterade A-lag.

Om Ödegaard en dag vill bli en av de bästa, så räcker det inte med att ha en enorm talang. Han måste även ta lärdom av den som inte haft samma privilegier.

Då den som inte fått något gratis vet vad som krävs.

Foto: Kjetil Eggen/Wikipedia. Licens: Creative Commons.