Van Gaals arv kan bli till guld

Författare:
Uppdaterad: 26 februari, 2016

Louis van Gaals tid i Manchester United kommer med största sannolikhet gå till historien som ett stort misslyckande. Vad vi glömmer bort är dock att han – likt i sin gamla klubbar – ser ut att kratta manegen till sin efterträdare.

Manchester United undvek i går ett kolossalt fiasko, då de besegrade Midtjylland med 5-1 och tog sig vidare i Europa League. Det var en match där Marcus Rashford blev matchhjälte, Memphis Dempay var man of the match och Joe Riley glänste. Kanske var det en smygtitt på framtidens Manchester United.

Louis van Gaal är, trots sitt misslyckande i Premier League, vida känd som en av världens främsta managers. Sedan framgångarna med Ajax och Barcelona på 1990-talet har dock nederländaren inte glänst på det vis som många tycks vilja tro. Sedan millennieskiftet har han misslyckats med att föra Holland till VM, fått kicken efter en katastrofal Barcelona-säsong och misslyckats i Manchester United. Visst han tog AZ till en ligatitel, förde Holland till ett VM-brons och Bayern München till en inhemsk dubbel (följt av en titellös säsong). Men summa summarum kan vi konstatera att resultaten inte motsvarar hans rykte.

Iniesta och Xavi debuterade

En sak som dock varit genomgående under van Gaals tid som manager är hans orädsla för att ge unga spelare chansen. I Ajax skapade han ett talangfullt lag som gick och vann hela Champions League 1995. Det var under hans ledning som Ajax-talanger likt Edgar Davids, Clarence Seedorf och Patrik Kluivert debuterade. Under van Gaals styre växte dessutom Edwin van der Sar och Michael Reiziger ut till startspelare och landslagsmän. Han hade även fallenheten att hitta talanger i andra klubbar och värvade in unga förmågor likt Jari Litmanen, Marc Overmars, Nwankwo Kanu och Winston Bogarde. Louis van Gaal föryngrade Ajax och gjorde klubben till Europas bästa.

Andrés Iniesta Spanien
Andrés Iniesta är en av spelarna som fått debutera under van Gaals ledning. Foto: Dmitry Neymyrok/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Efter Ajax-tiden har van Gaal inte fått skörda sina frukter på samma vis. Det är dock under hans ledning som unga, lovande, förmågor fått chansen för att efter hans sorti växa ut till världsstjärnor. Det var under van Gaals ledning som Barcelona-publiken för första gången introducerades för spelare som Xavi, Carles Puyol, Víctor Valdés och Andrés Iniesta. Bayern München-supportrarna fick första gången stifta bekantskap med Holger Badstuber och David Alaba under van Gaals ledning, samtidigt som han gjorde Thomas Müller och Toni Kroos till regelbundna startspelare. Gemensamt för såväl Barcelona som Bayern München är att de efter Louis van Gaal-tiden gått in i storhetstider, ledda av talangerna som han en gång i tiden gav chansen.

Akademin och talangköp är framgångsformeln

Inte heller i Manchester United ser Louis van Gaal ut att få skörda frukterna av sitt arbete. Såväl spelet som resultaten har helt enkelt varit ohållbara. Trots det har van Gaal ständigt gett nya Manchester United-ynglingar chansen. Han har låtit akademiprodukterna Tyler Blackett, Saidy Janko, Paddy McNair, Andreas Pereira, Cameron Borthwick-Jackson, Donald Love, Regan Poole, Joe Riley, Jesse Lingard och Marcus Rashford få en första chans i a-lagströjan. Det är dessutom under van Gaals ledning som Guillermo Varela till slut fick debutera, Will Keane åter fick chansen efter flera år av utlåningar och James Wilson vuxit ut alltmer (han hade gjort en a-lagsmatch innan van Gaal tillträdde). Utöver det har Louis van Gaal lagt stora summor på lovande spelare likt Luke Shaw, Memphis Depay och Anthony Martial samtidigt som Adnan Januzaj fortfarande finns kvar i bakgrunden.

Paddy McNair Manchester United
Paddy McNair är en av tio akademispelare som fått debutera i Manchester United under van Gaals ledning. Foto: cfcunofficial (Chelsea Debs)/Wikipedia (Creative Commons).

Vid en titt på Manchester Uniteds framgångsrika epoker är det omöjligt att bortse från Sir Matt Busby och Sir Alex Ferguson. Av Manchester Uniteds tjugo ligatitlar, elva FA-cuptitlar, fyra Ligacuptitlar och fyra Europatitlar har enbart två ligatitlar och fyra FA-cuptitlar tagits när inte någon av skottarna haft kontroll över klubben. Det gemensamma är dock inte enbart att det handlat om två långlivade managers, utan att det är tillfällen då Manchester Uniteds akademi producerat kvalitéspelare som tillsammans med unga och talangfulla spelarköp lett till framgångar.

Louis van Gaal har gett en hel hög akademispelare chansen på högsta nivån, samtidigt som han har värvat in unga och talangfulla spelare. Precis det som tidigare genom åren varit Manchester Uniteds framgångsformel. Nu återstår det att se om nederländarens framtida ersättare kan förvalta materialet han fått och förvandla van Gaals arv till en ny guldålder för Manchester United.

Inläggsfoto: Carschten/Wikipedia (Creative Commons)