Värmlänningen blev legendar i Marseille

Författare:
Uppdaterad: 22 maj, 2015

En svensk som öser in mål i Ligue 1 och ses som storstjärnan i en av Frankrikes största städer. Känns det bekant? Den här historien handlar dock inte om Zlatan Ibrahimovic. Utan om Gunnar Andersson.

Värmland har haft en förmåga att fostra framstående svenska anfallare. Varken Ola Toivonen eller Marcus Berg må hålla världsklass, men de är likväl en del av dagens svenska landslag. Backar vi bandet till 1970-talet var det Ralf Edström som var svensk fotbolls fixstjärna. Om vi hoppar ännu längre tillbaka i tiden, till 1950-talet, kom två värmlänningar att bli skyttekungar i Europa. Den ene, Gunnar Nordahl, ses alltjämt som en av svensk fotbolls största. Hans namne, Gunnar Andersson, är däremot desto mer bortglömd.

Det är han som än i dag är känd som en av Olympique Marseilles, en av Frankrikes absolut största klubbar, bästa spelare genom tiderna. Det är han som öste in mål men blev bortglömd i Sverige. Det är han som gick ett tragiskt öde till mötes.

Namnet Gunnar Andersson säger kanske inte så mycket. Benämningarna Gunnar ”Säffle” Andersson eller Säffle-Gunnar är däremot desto mer kända. För det var just där, i Säffle, som det hela började.

Säffle är ytterligare en av dessa värmländska småstäder. Med knappt 9000 invånare och en sviktande befolkningskurva är staden som hämtad från en av Ulf Malmros filmer. Drygt en och en halv mil därifrån ligger Åmål, i Dalsland. För även om Gunnar Andersson fick sitt smeknamn från Säffle och växte upp i den värmländska staden, var det i IFK Åmål han skulle starta sin fotbollskarriär. Efter att ha öst in mål i de lägre divisionerna kom en storklubb och knackade på dörren. IFK Göteborg ville ha in den unge anfallaren. 21 år gammal, 1949, skulle livet i Dalsland bytas ut mot livet i en svensk storstad.

”En av Europas bästa spelare”

När det framkom att IFK Göteborg gett Säffle-Gunnar stora förmåner, vilka bröt mot dåtidens amatörregler, bestämdes det att anfallaren skulle stängas av i ett år. Den allsvenska karriären hann inte ens få fart innan den tog slut. Istället kom Gunnar Andersson att åka på en träningsturné med danska KB Köpenhamn. Efter att ha spelat bra i en match ville den europeiske motståndaren ha den svenske anfallaren. Sagt och gjort, Gunnar Andersson flyttade vidare. Året var 1950 och Säffle-Gunnar hade flyttat till Frankrike. Närmare bestämt till Olympique Marseille.

”Det var som ett kärleksäktenskap mellan Gunnar och Marseille”, Michel Hidalgo.

I Frankrike skulle den svenske anfallaren göra succé. I ett Marseille som var långt ifrån 1990-talets storhetstid skulle Säffle-Gunnar däremot leverera på en nivå som fransoserna sent skulle glömma. Säsongen 1951/1952 vann han skytteligan i Ligue 1. Året efter försvarade han titeln. Denna gång genom att göra ofattbara 35 mål på 34 matcher. Och som han själv sa, han slog inte några straffar.

”Han var absolut en av Europas bästa spelare”, Roger Magnusson.

Trots målgarantin Gunnar ”Säffle” Andersson skulle inte Olympique Marseille hysa några större framgångar under 1950-talet. Som bäst blev det en femteplats i Ligue 1 och en förlorad cupfinal. Säffle-Gunnar skulle dock förbli en legendar som ledde klubben under de svåra åren.

I svenska landslaget stod han däremot utanför. Som en följd av att allt fler valde att lämna Allsvenskan för spel utomlands, för spel för pengar(!), valde Svenska fotbollsförbundet att hålla kvar i amatörreglerna. Proffsen, vilka innebar utlandsproffsen, uteslöts från landslaget. Inte förrän till hemma-VM 1958 tilläts proffsen delta i landslaget. För Säffle-Gunnar var toppen sedan länge passerad. Han gjorde inte en enda landskamp för Sverige. Istället kom hans enda landslagsmeriter att handla om några landskamper för Frankrikes B-landslag, efter att han blivit medborgare där.

Pank, alkoholiserad och hemlös

1957 utspelade sig en match som Marseillesupportrarna, som fanns med på den tiden, än i dag pratar om. I ett hemmamöte med Saint-Etienne stod Säffle-Gunnar för ett äkta hattrick i första halvlek och såg till att hans Marseille kunde gå till halvtidsvila med 3-0. I den andra halvleken kom Saint-Etiennes anfallare, Rachid Mekhloufi, att spela en huvudroll. Genom tre snabba mål av just Mekhloufi kunde motståndarna gå upp till 3-3. Säffle-Gunnars svar på det? Han gjorde ett fjärde. Därmed såg han till att Marseilleborna kunde fira en 4-3 seger över Saint-Etienne. Detta var dock början på slutet för Gunnar ”Säffle” Andersson.

Säsongen 1957/1958 blev den första som han inte stod för hälften av Marseilles mål. Därmed var en era över för Gunnar ”Säffle” Andersson. Eller Monsieur 50% som han kallades i Marseille. Efter denna säsong kom Säffle-Gunnar att lämna Olympique Marseille, efter 186 mål på 220 matcher. Karriären skulle sedermera aldrig få någon riktig fart igen.

Gunnar ”Säffle” Andersson i vitt.

På planen var han runt i diverse franska klubbar, utan att göra någon succé, innan han gjorde ett misslyckat försök som spelande tränare i IFK Arvika. Vid sidan av planen gick det ännu sämre. Med svårigheter att hålla i pengar och inlurad i diverse affärer stod snart Gunnar ”Säffle” Andersson pank. En av anledningarna till att han inte hade några pengar? Spriten. Vilken eskalerade än mer sedan den forne skyttekungen köpt en bar. Till slut stod han där. Alkoholiserad och hemlös.

Marseilles bäste spelare och målskytt – någonsin

Den 1 oktober 1969 spelade Olympique Marseille, med en ny svensk vid namn Roger Magnusson, en europacupmatch mot Dukla Prag. Samtidigt kom beskedet. Gunnar ”Säffle” Andersson hade trillat ihop på gatan, utanför tidningen La Provence redaktion. En hjärtattack. Livet gick inte att rädda. En av svensk fotbolls största hade gått bort. Blott 41 år gammal. Efter Marseilles seger mot Dukla Prag handlade allt prat om Monsieur 50%. Mannen som ej längre fanns med dem.

Än i dag är han Olympique Marseilles bästa målskytt någonsin. Före storheter som Josip Skoblar och Jean-Pierre Papin. Säffle-Gunnar placerar sig även på en niondeplacering vad gäller bästa målskyttar i Ligue 1:s historia.

30 år efter sin död, 1999, prydde Säffle-Gunnar Olympique Marseilles omslagsbok för deras 100-årsjubileum. Inte övertygad om hans storhet, i den franska klubben? Nåja. Han blev ju även vald till klubbens bäste spelare genom tiderna.

Ytterligare 13 år senare, 2012, listade France Football de 50 bästa utlänningarna genom tiderna i Ligue 1. Gunnar Andersson placerade sig på en 17:e plats. Före Marseillelegendarer som Rudi Völler, Didier Drogba och Chris Waddle.

Gunnar ”Säffle” Andersson må inte ha gjort några landskamper för Sverige, eller ens gjort ett avtryck i Allsvenskan. Men i skymundan av andra stora namn är han en av våra största, från en svunnen tid. Den där värmlänningen som kom att bli en legendar i Marseille – Monsieur 50%.

Källor: Dokumentären: Målgöraren i Marseille (2007), Café, Offside, Fifa.com, Svenskafans.com, RSSSF och Soccerdatabase.eu.

Inläggsbild: Revolutionjoyeuse/Wikipedia. Licens: Creative Commons.