Vi er röde, vi er hvide

Författare:
Uppdaterad: 9 november, 2014

En är nyckelspelare i ett topplag i Premier League, en annan är som tonåring inhoppare i ett av världens bästa lag och som alltid återfinns en stortalang i Ajax. Vi er röde, vi er hvide sjöngs 1986. Nu kan Danmark ha sitt mest talangfulla lag på gång, sedan just 1986.

Vi svenskar pekar nöjt på U17-landslagets framgångar 2013 och U21-landslagets bragdartade kvalificering. Norrmännen konstaterar glatt att de har en av världens absolut största talanger i Martin Ødegaard. Frågan är dock inte om det är Skandinaviens tredje land som har den ljusaste fotbollsframtiden.

Nordens brassar som de ibland kallas har en uppsjö av talanger i U21-ålder. Medan Sverige, som så många gånger förr, har ett fantastiskt kollektiv som skapar framgångar och Norge verkar ha en ensam superstjärna på gång så verkar danskarna spotta fram talang efter talang.

Koloni i Ajax

Medan de svenska talangerna har en undanskymd tillvaro i Allsvenskan spelar flera danska talanger redan på en betydligt högre nivå. Den klarast lysande stjärnan, Christian Eriksen, är nyckelspelare i Tottenham Hotspur vid 22 års ålder. Eriksen är dock inte den ende danske talangen på de brittiska öarna. I Birmingham väntar Aston Villa bara på att Jores Okore ska slå genom och bli den nye försvarsgeneralen. Sedan Fulham trillat ur ur Premier League har Lasse Vigen Christensen fått ordentligt med speltid och på senare tid även börjat göra en del mål. Vi får inte heller glömma bort Andreas Christensen som i våras fyllde 18 och i somras fick ett A-lagskontrakt hos Chelsea.

I Tyskland är danskar vanligt förekommande, det är dock inte den käre Bendtner vi ska fokusera på denna gång. Pierre-Emile Höjberg gör redan regelbundna inhopp hos Bayern München medan Jannik Vestergaard befinner sig hos Hoffenheim. I 2. Bundesliga öser Yussuf Poulsen in mål för nykomlingen RB Leipzig, som mycket väl kan ta klivet till Bundesliga redan denna säsong.

Sedan har vi Ajax. Danmark och Ajax har haft en speciell relation i årtionden och även i dagens lag återfinns flertalet lovande danskar. Nicolai Boilesen stormar fram på sin vänsterbacksposition, Lucas Andersen tar steg för steg och den störste talangen av dem alla, Viktor Fischer, gjorde 10 mål redan förrförra säsongen.

Viktor Fischer

Viktor Fischer, till vardags i Ajax. (Edoderoo/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

 

Där finns givetvis också en del talanger hemma i danska ligan såsom Jonas Knudsen, Uffe Bech och Andreas Cornelius, som vände hem från ett misslyckat Premier League-äventyr.

Bakom dessa mer kända namn återfinns såklart också spännande talanger som än så länge inte fått visa upp sig på samma sätt. Markus Bay i Ajax, Adnan Curovic i Juventus och Bröndbys hyperspännande forwardstrio med Daniel Stückler, Rezan Corlu och Nikolai Laursen.

Talangerna som försvann

Precis som i alla andra länder har dock flera av dem mest hypade talangerna försvunnit på vägen. Frederik Sörensen kom fram som Nordens nya storback men är numera utlånad från Juventus till Hellas Verona, detta efter att en utlåning till Leeds United fallerat.

Frederik Sörensen

Frederik Sörensen, en av dem danska talangerna som inte levt upp till förväntningarna. (Assassins Creed/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

 

Två andra stortalanger som tillhör italienska storklubbar är Patrick Olsen och Kenneth Zohore. Bägge har under säsongen varit utlånade till nordiska klubbar. Dessa två var två av diamanterna i 94-generationen. Olsen var utlånad från Inter till Strömsgodset medan Zohore som bekant befann sig i IFK Göteborg.

En annan stortalang född 1994, som numera befinner sig i Norden, är Christian Nörgaard. Innermittfältaren lämnade reservlagsspel i Hamburg för spel i Superligan med Bröndby. Även där har speltiden blivit lidande.

Även om Danmark har mängder av fina talanger har flera stora talanger redan hunnit falla ifrån. Frågan är om spelare som Lucas Andersen och Andreas Christensen går samma väg till mötes, eller om de kan etablera sig på den högsta nivån.

Jämförs med 86-laget

The Local, som levererar danska nyheter på engelska, gjorde för en dryg månad sedan en lista på Danmarks 10 största talanger. De passade även på att jämföra den danska utblomningen av talanger med Belgien och att jämföra dem med laget som slog genom på 80-talet.

Även om Danmarks största VM-framgång kom med kvartsfinalen 1998 är laget från 1986 det mest klassiska. Kanske även det mest talangfulla. Efter gruppspelet började det så smått att viskas om att Danmark kunde gå hela vägen och vinna guld, i sitt första VM-slutspel. Detta efter 9-1 och full pott på tre matcher. Däribland en seger mot Västtyskland. Istället blev laget demolerat av Spanien i åttondelsfinalen.

Det talangfulla laget innehöll dock stora spelare såsom Michael Laudrup och Allan Simonsen. Ett lag och spelare som dessa nya och unga danska talanger nu jämförs med.

Michael Laudrup

Michael Laudrup var en av stjärnorna 1986. (File Upload Bot (Magnus Manske)/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

 

Bara genom att nämna namn som Eriksen, Fischer och Höjberg kan de flesta troligtvis hålla med om att Danmark förfogar över Skandinaviens mest spännande spelarmaterial. Om de sedan kan förvalta detta och nå framgångar är dock en annan femma.

Ej att förglömma. Har ni inte sett den klassiska (och fantastiska) video av Re-Sepp-Ten, eller som den är mer känd ”Vi er röde, vi er hvide”, så gör det genast. :

 

Potentiell startelva i EM 2020:

X

Sörensen-Christensen-Okore-Boilesen

Vigen Christensen-Eriksen-Höjberg

Andersen-Poulsen-Fischer

 

Fakta: Danska talangerna

 • Andersen, Lucas. Klubb: Ajax. Position: Offensiv mittfältare. Födelseår: 1994
 • Bay, Markus. Klubb: Ajax. Position: Offensiv mittfältare. Födelseår: 1997
 • Bech, Uffe. Klubb: Nordsjälland. Position: Anfallare. Födelseår: 1993
 • Boilesen, Nicolai. Klubb: Ajax. Position: Vänsterback. Födelseår: 1992
 • Christensen, Andreas. Klubb: Chelsea. Position: Mittback. Födelseår: 1996
 • Corlu, Rezan. Klubb: Bröndby. Position: Anfallare. Födelseår: 1997
 • Cornelius, Andreas. Klubb: FC Köpenhamn. Position: Anfallare. Födelseår: 1993
 • Curovic, Adnan. Klubb: Juventus. Position: Mittback. Födelseår: 1998
 • Eriksen, Christian. Klubb: Tottenham Hotspur. Position: Offensiv mittfältare. Födelseår: 1992
 • Fischer, Viktor. Klubb: Ajax. Position: Vänsterytter. Födelseår: 1994
 • Höjberg, Pierre-Emile. Klubb: Bayern München. Position: Innermittfältare. Födelseår: 1995
 • Knudsen, Jonas. Klubb: Esbjerg. Position: Vänsterback. Födelseår: 1992
 • Laursen, Nikolai. Klubb: Bröndby. Position: Högerytter. Födelseår: 1998
 • Nörgaard, Christian. Klubb: Bröndby. Offensiv mittfältare. Födelseår: 1994
 • Okore, Jores. Klubb: Aston Villa. Position: Mittback. Födelseår: 1992
 • Olsen, Patrick. Klubb: Inter. Position: Defensiv mittfältare. Födelseår: 1994
 • Poulsen, Yussuf. Klubb: RB Leipzig. Position: Anfallare. Födelseår: 1994
 • Stückler, Daniel. Klubb: Bröndby. Position: Anfallare. Födelseår: 1997
 • Sörensen, Frederik. Klubb: Hellas Verona. Position: Mittback. Födelseår: 1992
 • Vestergaard, Jannik. Klubb: 1899 Hoffenheim. Position: Mittback. Födelseår: 1992
 • Vigen Christensen, Lasse. Klubb: Fulham. Position: Innermittfältare. Födelseår: 1994
 • Zohore, Kenneth. Klubb: Fiorentina. Position: Anfallare. Födelseår: 1994
Inläggsfoto: Jacoplane/Wikipedia. Licens: Creative Commons