Vittsjös lokala framtidshopp

Författare:
Uppdaterad: 20 april, 2016

De är unga, landslagsmeriterade och lokala förmågor.
Möt Vittsjö GIK:s framtidshopp – Linnéa Jonasson och Hanna Simonsson.
– Det är jättehäftigt tycker jag. Det blir ju en liten självförtroendehöjare att man får representera ett sånt lag, säger Linnéa Jonasson.

De tre konstgräsplanerna på Österås IP i Hässleholm är, som alla andra torsdagskvällar på försäsongen, fullt bemannade. Inte mindre än fem lag är i träning samtidigt. På en yta kan man se en av Hässleholmsklubbarnas knattelag medan damallsvenska Vittsjö GIK tar hand om den andra planhalvan. Det är nämligen här, inne i kommunens centralort, som Vittsjö tränar fram till dess att gräset i byn är spelbart.
Vid sidan av planen syns Hanna Simonsson. Hon agerar bollkalle och tittar på träningen. Hon har nämligen åkt på en skada och vet ännu inte när hon är tillbaka.
– Det var väl när vi hade tränat fotboll i två veckor ungefär så skadade jag knäet. Inte på träning utan när jag var ute och gick, så fick jag jätteont. Så har man varit på sjukhuset och så fick man vänta någon vecka till sjukgymnasten och så någon vecka tills väntetid. Så var jag på magnetröntgen i går och då sa dom att dom hittade ingenting, så jag väntar på att det ska självläka, säger Hanna när vi pratas vid senare.
I duggregnet kör resten av lagkamraterna på för fullt. Tvåmålsspelet följs upp av en sex minuter lång löpövning innan det hela avslutas med att de samlas i en ring och därefter joggar ned. Under spelet hörs nye tränaren Håkan Magnusson: ”Last one, last one. Come on!”. Det märks att det är ett internationellt lag. Faktum är att det enbart är två stycken spelare i Vittsjö GIK:s trupp som kommer från Hässleholms kommun. Den ena är Hanna Simonsson. Den andra är Linnéa Jonasson.

Jonasson Simonsson Vittsjö
Linnéa Jonasson, till vänster, och Hanna Simonsson, till höger, är de enda spelarna från kommunen i Vittsjös seniortrupp. Foto: Robert Rosén/Privat.

Värvades – när hon var korsbandsskadad

Medan Hanna, som har en uppdragen jacka och nerdragen mössa, är uppvuxen i Vittsjö och påbörjade karriären i klubben som femåring kommer Linnéa Jonasson från Hässleholm. Efter att ha inlett karriären i IFK Hässleholm och fortsatt i FC Hessleholm, när centralortens båda damsektioner slogs samman, tog hon för ett år sedan klivet till Vittsjö GIK.
– Jag spelade i Hässleholm och fick träna med Vittsjö en gång i veckan ungefär, bara för att känna på det. Och sen ville dom ha hit mig då. Det är väl det, säger Linnéa som likt de andra spelarna på dagens träning är klädd i klubbens träningsställ.
Faktum är att Linnéa värvades till Vittsjö när hon var skadad. Under tiden i FC Hessleholm ådrog hon sig en korsbandsskada.
– Det var ju väldigt psykiskt, i alla fall första halvåret, sen blev det ju en liten sporre att man fick komma hit. Då blev det ju att man ville kämpa lite mer och fick bra hjälp runtomkring och så. Så det hjälpte ju också psykiskt när man tog sig hit, att kämpa lite mer.
Hur kändes det att en allsvensk klubb snappar upp en när man är skadad?
– Det känns ju väldigt speciellt. Från att vara i botten och sen få ett sånt besked, eller förslag att ta sig hit. Det var ju väldigt glädjande och positivt, så det hjälpte en mycket.
Efter att ha tagit sig tillbaka från korsbandsskadan fick Linnéa i höstas göra ett inhopp i svenska cupen. Det följdes av en allsvensk debut och därefter en plats i startelvan.
– Det var häftigt såklart. Man har ju aldrig varit uppe på den nivån riktigt så det var ju annorlunda men väldigt kul.
För Hanna kom den allsvenska debuten säsongen tidigare, då hon var 16 år gammal.
– När jag fortfarande spelade i U-laget brukade jag vara med A-laget i vissa matcher, när dom behövde spelare. Så var det sista matchen mot Göteborg förrförra säsongen, så efter 20 minuter blev en av våra backar skadade och då fick jag hoppa in och spela resten av matchen.
Hur kändes det att debutera?
– Det var väldigt nervöst. Eftersom jag knappt tränat med dom överhuvudtaget så var det ju ganska stor skillnad på, vad var det… ett F16 och ett allsvenskt lag. Så det var ganska nervöst. Det var häftigt.
Försäsongen har dock varit tuff för dem båda tonåringarna.

Satsar på en plats i startelvan

Medan Hanna som sagt fortfarande är skadad har även Linnéa haft problem och inte spelat mer än tio minuter under försäsongsmatcherna.
– Jag drog baksidan nu i vintras men det tog ungefär tre veckor sen var jag igång igen.

Vittsjö
Linnéa Jonasson på språng under ett träningspass. Foto: Robert Rosén/Privat.

Även om de själva varit frånvarande en del är bägge tjejerna säkra på att Vittsjö har något spännande på gång i år.
Jag tänker här kring den kommande säsongen. Vad tror ni om den?
– Jag tror att vi har alla möjligheter att komma högt upp. Det känns jättebra både på och utanför planen som sagt, säger Linnéa innan Hanna fyller i.
– Om det ser ut så som det gör nu, så här tidigt på säsongen, så kommer det bara bli ännu bättre – sen när vi har spelat ihop oss mer och spelarna utvecklas ju också så jag tror det kan bli riktigt bra.
Tanken hos dem bägge tjejerna är dock inte att de ska stå och titta på. De ska bidra. Vara delaktiga i framgångarna. Linnéa hymlar inte med sin personliga målsättning.
– Det är så klart att ta en plats i startelvan, det satsar man ju på. Det bara att träna på och försöka nå det.
För Hanna är det först och främst en comeback som gäller.
– Sen börjar man göra ett inhopp och sen fortsätter man spela och kanske nån gång i framtiden få en startplats.
Även om målet inför säsongen är att knipa en startplats i den allsvenska föreningen siktar de båda tjejerna betydligt högre i framtiden. Då ska de bort från Vittsjö, från Hässleholm, från Sverige.
– Ja… Först och främst få plats i allsvenskan, sen kanske spela utomlands och sen förhoppningsvis landslaget också, säger Hanna.
Är det nåt speciellt land du tänker dig?
– Tyskland hade varit kul, eller USA.
För Linnéa ser målsättningen liknande ut.
– Ja, det är väl ungefär detsamma. Att ta en given plats i allsvenskan och spela mycket och komma in i tempo och landslaget vill man ju alltid till. Så det är väl ungefär samma som dig där.
Just landslaget är någonting som båda två har erfarenhet av, även om ingen av dem gjort några landskamper. Linnéa Jonasson har varit på två stycken landslagsläger med F97-landslaget medan Hanna Simonsson varit på ett med F98-landslaget.

”Bra tekniker. Duktig med att förflytta boll väck från motståndare. Och bra passningsläggare”.

Thomas Mårtensson om Hanna Simonsson.

Hoppas kunna inspirera andra lokala spelare

Om man bortser från nyförvärvet Ebba Hed är Linnéa och Hanna de enda tonåringarna i Vittsjös trupp. Att vara bland dem yngsta i en allsvensk trupp är inte alltid någonting som är en dans på rosor.
– Det är skit, säger Hanna kort. Linnéa skrattar till innan Hanna fortsätter.
– Man får göra allting. Fylla vattenflaskorna, bära bollarna…
Ännu ett tonårsfnitter hörs från tjejerna innan de blir seriösa.
– Nej, men det funkar ju bra. Det är lite kul också att man känner sig ung och att man har mycket framför sig liksom. Ta del av de äldres erfarenhet och så, så man lär ju sig jättemycket av att komma som ung, förklarar Linnéa.
Ni är ju inte bara unga, utan ni är ju i princip de enda lokala spelarna också. Hur tror ni att det påverkar laget att det är så få med Hässleholms- eller Vittsjö-anknytning?
– Det kanske blir svårare att komma in i det, i och med att alla är så utspridda. Hade det varit mer folk från här i närheten kanske det hade varit lättare att få bättre sammanhållning och sånt snabbare, tror jag, säger Hanna.
Linnéa, som är värvad av klubben, menar dock att klubben har på närområdet.
– Men det är samtidigt kul tycker jag, att dom har koll på verksamheterna runt om och att vi får chansen att visa upp oss. Så jag tycker det är jättebra jobb från Thomas, från tränarna, att hålla koll på spelarna runt om och testa lite.
Med ert intåg, tror ni det kan förändra och påverka så att man får mer lokalt?
– Ja, ser dom att vi kommer hit så blir kanske dom mer taggade att dom kanske har chans att ta sig in, säger Linnéa innan Hanna fyller i.
– Så att dom inte bara tror att det är spelare utifrån som man köper in. Utan dom ser att vi yngre härifrån kan få chansen och komma upp där.
Då har ni ändå den här lokala känslan. Hur känns det då att representera Vittsjö?
– Det är jättehäftigt tycker jag. Det blir ju en liten självförtroendehöjare att man får representera ett sånt lag, säger Linnéa.

”Jag har sett många spelare genom åren. Hon är en av dom med bäst spelförståelse, hon är duktig på att veta var hon ska vara på planen innan nåt händer. Sen bra skott, bra avslutare.”

Thomas Mårtensson om Linnéa Jonasson.

”Sätter ett namn på kartan”

Hanna är en egen produkt och har därmed andra erfarenheter.
– Jag fick ju väldigt mycket stöd i början, eftersom alla visste ju vem jag var.
Vad tror ni ett allsvenskt lag har för betydelse för Vittsjö som ort?
– Det kanske inte var så många som hade koll på Vittsjö innan dom gick upp i Allsvenskan. Det sätter ju ett namn på kartan liksom, man får koll. Kanske lite mer här runtomkring och inte bara Kristianstad, utan runt här, säger Linnéa.
Hanna väljer att lyfta fram betydelsen för dom som bor i samhället.
– Det betyder väldigt mycket för invånarna i Vittsjö också. Dom är väldigt engagerade i fotbollen och det.
– Ja, det blir väldigt häftigt för dom att ha en sån stor klubb, säger Linnéa.
Vad tror ni det har för inverkan på hela Hässleholms kommun? Vittsjö är ju ändå första elitlaget från kommunen.
– Det blir nog en sporre här också. Dom vet att en så pass liten klubb kan ta sig dit så då betyder det ju att Hässleholm också kan det. säger Linnéa.
– Storstaden vill ju kanske komma ännu högre än den lilla byn, den lilla hålan där, så då blir dom ännu mer taggade att ta sig upp, säger Hanna.
– Det går liksom, säger Linnéa.
När det gäller anledningen till den lilla klubbens framgångar lyfter Linnéa – likt Kalle Olsson och Thomas Mårtensson – fram det ideella arbetet.
– Jag tror all hjälp runtomkring. Det är ju ett sånt stort engagemang runt klubben, att få ihop allting och alla hjälps åt för att hålla klubben igång. Så jag tror mycket handlar om det.

Fakta: Linnéa Jonasson
Ålder: 18
Bor: Hässleholm
Familj: Mamma, pappa, en lillasyster och en lillebror
Gör: Går i skolan, sista året
Position: Anfallare

Fakta: Hanna Simonsson
Ålder: 17
Bor: Vittsjö
Familj: Mamma, pappa, tre syskon och fyra halvsyskon
Gör: Studerar på heltid, i gymnasiet
Position: Ytterback eller innermittfältare

Passa även på att läsa de andra två delarna om Vittsjö GIK: Där klubblegendaren Kalle Olsson återger historien om hur damsektionen startade medan veteranen Johanna Andersson och tränaren Thomas Mårtensson berättar om det allsvenska livet.