VM-historiens största skrällar

Författare:
Uppdaterad: 21 juni, 2014

Costa Rica besegrade igår Italien och fullbordade en av VM-historiens största skrällar. Vi presenterar dem tio största skrällarna på fotbollens allra största scen.

10. Uruguay – Brasilien, 16 juli 1950.

VM i Brasilien var inne i finalrundan och med Spanien och Sverige bortspelade skulle den sista matchen bli en ren final. Brassarna hade krossat såväl spanjorerna som svenskarna medan uruguayanerna fått ett oavgjort mot Spanien och vänt sent mot Sverige. Inför den största publiksiffran som någonsin funnits på plats i VM-sammanhang tog Brasilien, som bara behövde oavgjort, ledningen. Uruguay vände dock matchen och vann med 2-1 och säkrade VM-guldet.

Hela världen trodde att Brasilien hade vunnit redan på förhand och de allra flesta hade tagit ut guldet i förskott. Än idag betraktas detta som den största landssorgen, någonsin, hos många brasilianare.

9. Västtyskland – Algeriet, 16 juni 1982.

Västtyskland var regerande Europamästare och mötte Algeriet, i afrikanernas första VM-match någonsin. Trots ett mål av Karl-Heinz Rummenigge förlorade tyskarna med 1-2 och en av historiens största knallar var ett faktum. Efterspelet har istället kommit att handla om matchen mellan Västtyskland – Österrike, där nordafrikanerna snuvades på ett avancemang och därmed vad som då skulle ha varit kontinentens i särklass största framgång.

Trots förlusten i öppningsmatchen skulle Västtyskland resa sig och sedan gå hela vägen till finalen.

8. Ungern – Västtyskland, 4 juli 1954.

Ännu en final från 1950-talet tar sig in på listan för VM-historiens största skrällar. Ungern var under denna tid i särklass i fotbollsvärlden. De hade vunnit OS 1952 och var obesegrade sedan maj 1950, totalt i 34 matcher. I gruppspelet hade de besegrat Västtyskland med smått osannolika 8-3. Anförda av storstjärnor som Sándor Kocsis, Nándor Hidegkuti och kaptenen Ferenc Puskás skulle de bara spela av matchen och åka hem med guldmedaljerna.

Trots en 2-0 ledning efter åtta minuters spel förlorade Ungern matchen med 2-3, sedan Helmut Rahn avgjort med sitt andra mål. Matchen har blivit känd som ”Miraklet i Bern” och omordnade hierarkin i fotbollsvärlden. Ungerns storhetstid var över medan Västtyskland var i toppen för att stanna.

7. Östtyskland – Västtyskland, 22 juni 1974.

20 år efter ”Miraklet i Bern” spelades fotbolls-VM i Västtyskland. I den sista gruppspelsmatchen spelades den politiskt infekterade matchen mellan dem båda tyska länderna. Västtyskland var regerande Europamästare och med stjärnor från Bayern München och Borussia Mönchengladbach skulle de bara besegra östtyskarna.

Jürgen Sparwasser avgjorde med dryga kvarten kvar och såg till att Östtyskland vann matchen med 1-0 och även tog hem gruppsegern. Trots det svidande nederlaget skulle Västtyskland gå hela vägen till final och där ta hem sitt andra VM-guld.

6. Kamerun, VM 1990.

Anförda av Roger Milla ordnade Kamerun Afrikas första kvartsfinalplats i VM-historien. Den största skrällen kom i den första matchen, där de besegrade dem regerande världsmästarna Argentina. 1-0 segern mot Diego Maradonas gäng följdes upp av en seger mot Rumänien och en gruppseger. I åttondelsfinalen besegrade de Colombia innan det tog stopp mot England. Efter förlängning och två straffmål av Gary Lineker.

Premiärsegern mot Argentina får bevittnas som en av historiens största skrällar. Men vi får inte glömma bort att hela Kameruns slutspel chockade världen och visade att även Afrika är att räkna med.

5. Senegal, VM 2002.

Afrikas andra kvartsfinalplats ordnades tolv år efter den första. I sitt första och enda VM-slutspel började Senegal med att besegra regerande Världs- och Europamästarna och sin gamla koloniherre, Frankrike med 1-0. Dem fortsatte sedan hela vägen till kvartsfinal där en förlängning krävdes, innan Turkiet kunde ta sig vidare till semifinal.

4. Sydkorea, VM 2002.

Återigen VM 2002 och återigen ett land som inte upplevt framgångar, varken förr eller senare. Hemmanationen Sydkorea inledde med att vinna gruppen och skicka hem en av slutspelets guldfavoriter, Portugal. I åttondelsfinalen stod de för den enskilt största skrällen i detta VM, när de slog ut Italien. Detta följdes upp av en straffseger mot Spanien och Asiens första semifinalplats var ett faktum.

Domarinsatserna har, såväl då som nu, diskuterats. Detta tar dock inte från Sydkorea att de slog ut tre stycken av turneringens guldkandidater och gjorde ett fantastiskt hemma-VM.

3. USA – England, 29 juni 1950.

England gjorde sitt första VM-slutspel någonsin, detta sedan de bojkottat FIFA och VM tidigare. Engelsmännen sågs som en av turneringens favoriter och kallades för ”Kings of Football”. USA å andra sidan hade ett lag fullt av amatörer och hade förlorat sina sju senaste tävlingsmatcher, med en målskillnad på 2-45.

Inför matchen skrev Daily Express att det skulle vara rättvist att ge USA en ledning med 3-0 innan matchen skulle börja, för att det skulle bli sånär jämnt. I den 38:e minuten gjorde Joe Gaetjens 1-0 till USA och amerikanerna skulle hålla detta matchen ut. Landslagsfotbollens, då, största skräll var ett faktum.

2. Nordkorea – Italien, 19 juli 1966.

Nordkorea gjorde sitt första VM-slutspel och mötte i den sista gruppspelsmatchen stormakten Italien. Ett mål av Pak Doo-Ik gav nordkoreanerna en 1-0 seger. Med detta snuvade de även Italien på ett gruppavancemang.

I kvartsfinalen gick de sedan fram till 3-0 innan Portugal, med Eusébio i spetsen kunde vända till 5-3. Nordkoreanerna kunde dock åka hem med vetskapen att de stått för VM-historiens största skräll. En skräll som fram tills igår saknade motstycke.

1. Costa Rica, VM 2014.

Inte ens den andra omgången i årets VM-slutspel är färdigspelad. Trots detta, kan vi redan nu säga att vi varit med om en skräll som saknar motstycke i VM-historien.

USA – England och Nordkorea – Italien är två fantastiska skrällar. Detta är även två enskilda matcher. Costa Rica har besegrat Uruguay, regerande sydamerikansk mästare och VM-fyra. Costa Rica har besegrat Italien, tvåa i det senaste EM-slutspelet. Costa Rica har tagit sig vidare från den tuffaste gruppen i det största VM-slutspelet.

Väg in faktorer som att fotbollen har förändrats och att VM är bra mycket större och att fler lag är bättre idag och det är inte längre någon tvekan. Costa Rica har genom sitt avancemang stått för VM-historiens största skräll. Nu återstår det bara att se om de kan skrälla vidare.

http://youtu.be/xyJhXX0TQU4

Inläggsfoto: MadriCR/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons