Wolfgang Wolf presenterar: Tidernas bästa fotbollsnamn

Författare:
Uppdaterad: 10 april, 2014

Talangen sägs vara det viktigaste hos en spelare. Och visst, det går att hålla med. Det är synnerligen logiskt.

Utseendet då? Självklart kan flickor och pojkar, såväl som äldre kvinnor och män förälska sig i sina idoler genom deras utsida samtidigt som idolerna själva kan tjäna både pengar och vackert känt umgänge om de ser ut som modeller likt David Beckham.

Men, där talang och utseende sinar bort och förändras med åren som går, står deras namn fast som stadiga fundament. Ett elegant, udda eller på något sätt utstående namn gör att folk får upp ögonen för personen i fråga. Vem vill ha en Anders Andersson som idol när Danny Invincible och Einar Aas finns att tillgå?

Låt mig presentera: De bästa fotbollsnamnen som finns och någonsin har funnits på denna jord.

 

Chiqui Arce

Francisco ”Chiqui” Arce är en före detta paraguayansk fotbollsspelare som nu är coach. Hans namn är lite flirtigt men samtidigt kladdigt. Här gör han mål för Paraguay i VM 2002:

 

Segar Bastard

Lite av samma stuk som föregående bandit. Segar spelade både cricket och fotboll under sin karriär på 1800-talet och var också en stilig fotbollsdomare. En seg j-vel helt enkelt.

 

Mansour Boutabout

Mansour Boutabout spelar för nuvarande med AS Excelsior i Réunion Premier League – många fina namn i den meningen. Hans egna namn behöver ej förklaras nämnvärt. Mycket snyggt och charmigt!

 

Bongo Christ

Bongo kommer från Kongo. Bara en sådan sak.

 

Norman Conquest

Se framför dig en präktig man i 40-årsåldern, redo att erövra världen med sitt 1800-talsskepp, i förd en elegant kaptensmundering. Det är vad namnet utstrålar. Kanske var Norman faktiskt med i det ursprungliga ”Norman Conquest” på 1000-talet när England invaderades. Eftersom Norman spelade fotboll under 1900-talet i Australien kan det dock ses som tveksamt.

 

Danny Invincible

Danny kommer direkt från valfri superhjälteserie och tar sig in på listan på enklast möjliga vis – han är ju trots allt oövervinnerlig. Han är för nuvarande spelare i Army United, vilket såklart verkar skumt då Danny inte bör behöva någon armé.

 

Steve Death

Steve sägs vara Readings bästa målvakt genom tiderna. Han kom till klubben under 1960-talet och hann sedan avverka ungefär ett halvt tusen matcher för klubben. Den cigarettrökande Death dog 2003 i cancer.

 

Wayne Wanklyn

Dubbel-W tar sig in på listan genom just dubbel-W:na och inledningen av efternamnet. Det krävs så lite ibland.

 

Gervais Lombe Arnold Palmer Yao Kouassi

Gervinho
Mannen med pannan. (Ronnie Macdonald/Flickr)

Absolut en outsider på denna listan, det håller jag med om. Men de två fösta och de två sista lite mer exotiska och riviga namnen omringar de lite mer lugna, gråtonade namnen i mitten på ett fint sätt. Att just Arnold Palmer ingår i Gervinhos namn, som personen i fråga brukar kallas, är bara underbart. Gervinho känns inte som en ”Arnold Palmer”, varken namnmässigt, som spelare eller person.

 

Paul Dickov

Robust. Manligt. Hårdhudat.

 

Stefan Kuntz

Precis likadant här: Robust, manligt, hårdhudat.

 

Anthony Philip David Terry Frank Donald Stanley Gerry Gordon Stephen James Oatway

I folkmun ofta – tack och lov för det – kallad för enbart Charlie Oatway. Såhär kan det gå när ens föräldrar är inbitna fans för ett visst lag. I detta fall älskade föräldrarna QPR och bestämde sig därför för att döpa sin son efter lagets startelva från 1973. Fastern tyckte att pojken såg ut som en Charlie som liten och det namnet fastnade. Vilket är skönt för oss alla.

Numera är Charlie anställd av Sunderland där han hjälper Gus Poyet, precis som han tidigare gjorde i Brighton & Hove.

 

Einar Aas

Einar hann med att spela både för Nottingham Forest och Bayern München under sin spelarkarriär. Det är nu oklart vad han sysslar med under dagarna, troligtvis är han en skepparman.

 

Fanny Schamp

Killen, som ryktas ludda sönder om du tillsätter bokstaven O i efternamnet, har ett mycket damlikt förnamn. En riktig vinnare.

 

Wolfgang Wolf

Rimligtvis kan det inte finnas ett mer manligt man än detta namn? Nu tänker ni att nivån inte kan stiga ännu mer men vänta ni bara; Wolfgang Wolf har varit tränare för Wolfsburg.

Andas.

 

Uwe Fuchs

Så är det.

 

Danger Fourpence

Danger spelar för nuvarande i Kiglon Bird FC i Zimbabwe. Zimbabwe är inte världsfotbollens rikaste land men låt oss hoppas att Danger får ut mer i lön än vad namnet anger.

 

Ars Bandeet

Ett as och en bandit på samma gång, fullt logisk kombination alltså. Explosivt namn, uttala det likt en pirat och omgivningen bugar å din ära.

 

Hulk

Brasilianaren står upp så gott han kan för sitt namn genom sin stora byst och rumpa – och inte att förglömma hans stenhårda skott. Vi bortser från hans hudfärg.

 

John Nutter

Trots namnet var han kapten i sin förra klubb Lincoln City. Good job, Nutter!

 

Razvan Rat

Răzvan Raţ
En råtta? (Michael Maslowski/Wikipedia)

 

En av få på listan som både har en pågående karriär och tillhör en klubb – Rayo Vallecano – i finrummet. Tyvärr har Rat inte fått känna på mycket gräs i Rayo. Om det beror på hans råttliknande namn vet ingen förutom tränaren själv. Det kan ha att göra med att han betedde sig som en råtta nu senast i denna månaden.

 

Prince Polley

Ghananen huserade mest i Holland under fotbollskarriären. Nu godisprins som 44-åring. Han är vad alla alltid velat vara.

 

Bunny Bell

Given i den nästa tecknade serien. Bunny var het framför mål, på Boxing Day 1935 slog han in nio mål i Tranmeres 13–4-vinst. Då missade han också en straff. Den säsongen gjorde han totalt 57 mål för Tranmere.

 

Cerezo Fung A Wing

Holländarens stamfäder kom från Kina, därav det speciella efternamnet i det europeiska landet. Extremt coolt efternamn, måste man säga.

 

Carlo Costy

Honduranen Costy, 32 år, har spenderat sin tid hos hela elva klubbar och det är således därför han har varit så dyr under karriären.

 

Gareth Jelleyman

Geléaktig och mysig, Gareth har fått ta emot många skämt för hans namn. Sky Sports Jeff Stelling har känt sagt: ”Oh no! Gareth Jelleyman’s been sent off at Oxford. Let’s hope he hasn’t thrown a wobbly,” som är ett uttryck för att tappa förståndet, samtidigt som wobbly är konsistensen av gelé.

 

Johan de Kock

Japp.

 

Pedro Power

I Puerto Rico  huserar den här bolivianen och han gör det säkerligen överdrivet bra. Ty han är faktiskt PEDRO POWER.

 

Danny Shittu

Den före detta Bolton- och QPR-spelaren och landslagsspelaren Shittu spelar nu i Millwall. Ännu spelar han inte som skit.

 

Igor Shitov

Se föregående, typ.

 

Dieter Stinka

Samma spår. Vi går vidare.

 

Dean Windass

En i England stor man, ikon och välkänt namn i trakterna efter en spelarkarriär som tagit honom till klubbar som Sheffield United, Middlesbrough och tigrarna Hull City. Kanske inte så konstigt med ett så uppseendeväckande namn. Såhär gav han Hull en plats i Premier League 2008:

 

Mario Eggiman

Går att göra kopplingar till föregående spelare även här, om vi tänker på illaluktande gaser och sånt. Men då har vi gått alldeles för långt.

 

Lopez Ufarte

Förnamnet börjar starkt och lovar latinofest och festliga drinkar. Efternamnet anklagar dig för att ha släppt dig. Smeknamnet ”The little devil” funkar alltså trots allt.

 

Ricky van Wolfswinkel

Den frekvente målgöraren har inte bidragit med alltför många positiva matcher för Norwich, mest bristande anfallsspel och målgörande. Däremot ger han välbehövlig elegans till det stereotypa laget genom sitt stiliga namn. De behöver fler wolfsvinklar att lägga till samlingen där Wes hoolahandskar redan finns.

 

Two-Boys Gumede

Plural fast ändå inte. Two-Boys är ett helt fantastiskt namn. Lägg på vissa utmärkta lagval i karriären – vad sägs om klubbar som Panama City Pirates och UAB Blazers? – och det står klart att Two-Boys lyckats med sitt liv som fotbollsspelare.

 

Adigun Salami

Adigun Salami
Salami-fokus! (Stig Nygaard/Flickr)

Den unge nigerianen provspelade hos Chelsea för fem år sen men spelar nu fotboll i Danmark i klubben Sönderjyske. Där sägs det att han gör bra kombinationer med lagkamraten Bo Storm.

 

Hunter Jumper

Huserade senast i MLS och Chicago Fire. Borde ha varit ligans frontfigur vid det tillfället. Nu verkar han ha tagit en paus från fotbollen, alternativt lagt ned karriären. Rimligt ändå, ifall han nu istället lever på sitt namn.

 

Mario Licka

It’s a me, Mario! Jag tycker att tjeckens namn är charmigt, jag vet ej varför. Dock är föregående Mario Eggiman före i statushierarkin, ska betonas.

 

Stéphan Raheriharimanana

OCG Nices sommarvärvning på 19 år. Behöver jag säga något egentligen?

 

Creedence Clearwater Couto

Det går inte att inte dra paralleller med det amerikanska bandet Creedence Clearwater Revival som stod för låtar som ”Bad Moon Rising” och ”Have you ever seen the rain?”. Det kanske inte är så konstigt i och med att han föga förvånande blev döpt efter bandet.

 

David & Philipp Degen, Yann Sommer, Serey Die, Valentin Stocker

FC Basel har för nuvarande ett härligt gäng spelare i truppen. Jag räknar inte ens med vår svensk Behrang Safari. Yapi Yapo och Joo-Hoo lämnade klubben inför den nuvarande säsongen, vilket är en besvikelse.

 

Surprise Moriri

Surprise har spelat förvånansvärt många landskamper genom åren, nu står han på stadiga 34 i antalet. Till vardags spelar han i klubben med det sköna namnet Mamelodi Sundowns.

 

Gum

Bara känn på det. Lika mjukt som ett klassiskt tuggummi. Gum, eller Wellington Pereira Rodrigues som hans långa utskrivna namn är, spelar för nuvarande i Fluminense.

 

Kim Kuk-Jin

Nordkoreansk landslagsman som bland annat representerade schweiziska FC Wil under sin spelarkarriär. Själva namnet är bara väldigt bra, inte mer än så.

 

Pavel Kuka

Kuka går i lite av samma stuk som Kim Kuk-Jin. Pensionerade sig 2005. Hann innan det med att spela i klubbar som Nürnberg, Stuttgart och Kaiserslautern.

 

Johnny Moustache

Före detta landslagskapten för Seychellerna. Om Johnny har mustasch eller ej? Ingen aning men med tanke på det väldigt mustasch-osande förnamnet så bör Johnny inneha relativt mycket ansiktsbehåring.

 

Stephen ’Sunny’ Sunday

Representerade Spanien som u-21-spelare innan han bytte landslag till Nigeria. Landslagskarriären är för nuvarande aningen bristfällig med ynka en landskamp på kontot från 2010. Namnet är desto bättre och smeknamnet Sunny är gulligt.

 

Låt oss stoppa detta name-droppandet här. Detta är enbart några av alla miljoner namn att välja mellan. Vilket namn är er favorit? Finns det något namn ni djupt saknar? Kommentera och se listan kompletteras i ett senare skede!