Zlatan – Inte längre ensam lejonhane i Paris

Författare:
Uppdaterad: 19 augusti, 2013

En för dagen pigg och företagsam Zlatan Ibrahimovic lämnade Parc de Princes berövad på hjälterollen. Boven var naturligtvis måltjuven Edinson Cavani, nyförvärvet vars prestation, frånsett konststycket till kvittering och i relation till hans magiska kapacitet, var blekare än Andres Iniestas ansiktsfärg och aningen hetare än Mikael Dahlberg under sin patenterade ökenvandring till måltorka. Inte omöjligt är att fransmännen bevittnade startskottet på ett upprepat mönster då signifikativt för uruguayanen är just dennes förmåga att, i sann strikeranda, lysa upp tillställningar utan att ens bemöda sig krama strömbrytaren. Intressant är att reflektera över hur Paris Saint Germains obestridda fanbärare Zlatan Ibrahimovic, mannen som bevisligen både trivs och presterar bäst i ensamt majestät, skulle hantera en sådan situation.

Att svenska landslagets mångåriga kelgris ännu förfogar över kapacitet att kvalitetsmässigt överglänsa övriga klubbkamrater råder det inga tvivel om. Vad som också är ett absolut faktum är att målgörarnas privilegierade högsäte i rampljuset alltför sällan inrymmer assistkungar och playmakers. Dessa komponenter skapar tillsammans en svår, ack relativt poänglös, ekvation för allmänheten men troligtvis huvudbry för en spelare som under lång tid angenämt intagit positionen som herre på täppan.

Laurent Blanc har nu två dominanta lejonhanar längst fram vana vid, och till viss del beroende av, flockens uppmärksamhet. Har den nytillsatte tränaren nog med intuition till att bibehålla ett angenämt problem eller oförmåga att motverka verkliga problem?